sunnuntai 25. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 593 "Boogeyman nähty burkaan pukeutuneena"

Päivä paras on jo toisen kerran britti-twiittaajalta Anne Oatleyltä.

Tätä ei vain voi ohittaa.

     *     *     *

Mieleen nousee yleiseurooppalainen keskustelu burkasta ja sen käytöstä mm. kouluissa. Ranskassa se kiellettiin jopa lailla. Suomessa keskustelu johti hieman samanlaiseen ratkaisuun, kun naamioituneena liikkuminen kiellettiin niinikään lailla.

     *     *     *

Tällä kertaa kyse oli kuitenkin mm. Facebookissa liikkuvasta huhusta, johon Birminghamin poliisi 23.10. Naamakirjassaan otti kantaa.

Poliisi - joka tunnetusti on kulttuurisen luku- ja kirjoitustaidon suhteen kielipuoli - ei osannut yhdistää huhua erittäin tunnettuun #urbaanilegendaan, joka on tunnettu 90-luvulla myös Suomessa nimellä 'Karvakätinen liftari'. 

     *     *      *

Tarinassa naiseksi pukeutunut mies liftaa (usein) naisen ajamaan autoon. Kun voimakasrakenteinen nainen on istuutunut autoon, kuljettajaa alkaa kaduttaa - ja kun hän vilkaisee naista, hän huomaa tämän karvaiset käsivarret.

Kuljettaja pysyy kuitenkin viileänä ja yrittää kuumeisesti keksiä tavan, jolla pääsisi epäilyttävästä matkustajastaan eroon. Hän keksii pysäyttää auton jollain tekosyyllä ja sanoo liftarille esim. ettei auto jostain syystä lähde käyntiin. Nainen pyytää matkustajaa antamaan hänellä hieman vauhtia työntämällä sitä tms.

Kun liftari on astunut autosta ulos, nainen käynnistää auton nopeasti - ja ajaa pois. Perillä hän huomaa, että karvakätisen liftarin kassi jäi autoon. Kun nainen katsoo kassiin hän löytää sieltä, milloin mitäkin aseita, jotka osoittavat aikomusta käydä kuljettajan kimppuun. Tai ainakin nainen ajattelee niin...

     *     *      *

Tuoreessa tapauksessa, joka ei siis ole totta, vaikka voisi olla, nainen ottaa burkaan pukeutuneen liftarin Small Heath -marketin parkkipaikalta. Nainen sai jotenkin huijattua matkustajansa ulos autosta ja löysi myöhemmin tämän kassin, jossa oli veitsi ja köyttä. (Tähän tarinaan vakuuttavuutta lisäämään oli otettu väite siitä, että mies oli aiemmin hyökännyt 3 muun naisen kimppuun.)

West Midlandsin poliisi vahvistaa mm. tässä Facebook-postauksessa, että se EI ole saanut minkäänlaisia raportteja tällaisista tapauksista.

Britti-poliisi ei ilmeisesti vielä tänä päivänäkään tiedä, että kyse oli kaupunkitarinasta! Jollei sitten ole sattumalta lukenut Twitteristä Anne Oatleyn twiittiä.

Linkit:

Anne Oatley ‏(@AnneOatley). Twitter 25.10.2015:
Ancient #urbanlegend given nasty modern twist - the bogeyman wears a burqua https://www.facebook.com/brumpolice/posts/10153669376389557 …

'We are aware of the rumours...'. Birmingham police. Facebook 25.10.2015

Rod Liddle: How I was bullied when I wore a burka. People look at you differently — just as they would if you turned up at  the Guardian with pink cords and tweeds. By Rod Liddle. The Spectator 02.11.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti