keskiviikko 28. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 600 "Kalifornian punapuumetsissä asuu vielä yurok-kansa"
Toisin kuin TV:n ennakkatiedoissa oli mainittu, tänään kello 19:50 Yle Teemalta tuli 8 minuutin lyhytelokuva punapuumetsistä - ja metsissä asuvista yurok-intiaaneista.

"Lenan matkassa" -dokumenttisarjassa ruotsalainen Lena Haglund kiertää ympäri maailmaa ja kertoo itseään kiinnostavista kohteista. Nyt nähty jakso oli kuvattu Luoteis-Kalifornian Blue Creekin punapuumetsissä.

Mielenkiintoista oli miten tarina oli rakennettu. Kohteena eivät olleet yurok-intiaanit, vaikka ohjelman edetessä he nousivat myös esiin. Kohteena olivat maailman vanhimmat elävät puut.

    *    *     *

Intiaanit asuvat siis USA:n luoteiskolkassa ja heidän asuinalueensa rajoittuu Klamath -jokeen, mikä on tärkeä osa heidän maailmaansa.

Kansanperinteessä ja kulttuurissa joki on monella tavalla mukana. Se on samalla tavalla portti heidän maailmaansa kuin edellisen blogi-kirjoituksen cowboylle joki oli uudisraivaajan portti Uuteen maailmaan.     *     *     *

Syrjäisen sijaintinsa takia yurok-kansa sai asua rauhassa aina 1850 -luvun Kultaryntäykseen asti, minkä jälkeen tulivat tutuksi tulleet massamurhat ja valkoisen miehen sairaudet. Ja kohtalo oli sama kuin kaikilla muillakin kansoilla: keskitysleirit, joita kutsutaan USA:ssa reservaateiksi.

     *     *      *

Kävipä kerran niin, että ketut vihastuivat aurinkoon, ketut kun ovat yöeläimiä. Ne pitivät käräjäkokouksen. Kaksitoista urheinta kettua valittiin pyydystämään aurinko ja sitomaan se kiinni. Ne tekivät jänteistä köydet ja sitten menivät odottamaan aurinkoa ja seurasivat sitä pitkin joen alajuoksua ja saivat sen kiinni erään kukkulan huipulla ja sitoivat se lujasti kiinni kallioon.

Mutta intiaanit näkivät, mitä ketut tekivät ja he tappoivat ketut nuolillaan ja päästivät auringon vapaaksi. Aurinko oli kuitenkin ehtinyt polttaa maahan suuren rei'än, ja siitä on todisteena Klamathin yläjuoksulla oleva suuri järviallas ja siitä ovat intiaanit aina tienneet, että tarina oli totta.

Linkit:

Lenan matkassa (Yurok). Yle Teema 28.10.2015 klo 19:49

Yurok people. Wikipedia

Yurok traditional narratives. Wikipedia

Punapuu. Wikipedia

Teema: Maailman suurimmat puut. National Gepraphic / Suomi 01.01.2011

Metsien valtiaat (punapuu). National Gepraphic / Suomi 07.03.2014

Native American Redwood Ecology. Coast Redwood Ecology and Management

Sustainable Redwood Farming: The Yurok Tribe. YouTube

The Yurok Tribe. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti