torstai 29. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 601 "NASA käytti miljoona dollaria avaruuskynän kehittämiseen?"
Niin kuin kaikissa nykytarinoissa tässäkin huhussa on totta enemmän kuin toinen puoli. 

Hyvä, NASA ei käyttänyt miljoonaa dollaria avaruuskynän kehittämiseen. Oman ilmoituksensa mukaan Fisher Pen Company kuitenkin teki sen.

Ja niin Kylmän sodan aikaa kuin vietettiinkin 1960 -luvun lopulla, myös kosmonautit ottivat kynän käyttöönsä vuotta myöhemmin kuin astronautit.

    *    *     *

Oheisessa kuvassa kynää kokeilee vuonna 1967 kosmonautti Alexei Leonov, joka oli 1. ihminen, joka käveli avaruudessa. Kuva on otettu YK:n avaruuskonferenssissa.

Niin kuin kuvasta voi päätellä Leonov on kiinnostunut, voiko tällä kuulakärkikynällä kirjoittaa missä tahansa asennossa. Ja voihan sillä.

Kynä toimii luonnollisesti myös painottomassa tilassa, vedessä sekä matalisssa ja korkeissa lämpötiloissa.

Ja mikä parasta: kuka tahansa saattaa tänä päivänä ostaa kynän noin $50-60 dollarin hintaan.

     *     *    *

USA:ssa tuotekehittelyn kalleus kuohutti tavallisia kansalaisia. Siinä vaiheessa kun ei ollut vielä tiedossa, paljonko kynän kehitystyöhön tullaan panostamaan, julkisuudessa alettiin käydä kipakkaa keskustelua kustannuksista.

Joku koiranleuka keksi  levittää seuraavaa huhua, joka muuttui nykytarinaksi, johon monet uskoivat ja jota kerrottiin totena:

NASA:n tiedemiehet huomasivat, jossain vaiheessa avaruusohjelmaansa, että olisi kehitettävä uusi täytekynä, joka toimisi myös avaruudessa. Tavallinen täytekynä ei toiminut kunnolla. Joten he päättivät käyttää miljoona dollaria veronmaksajien varoja kynään, joka toimisi myös painottomassa tilassa.

Samaan aikaan venäläiset kilpailijat tyytyivät käyttämään tavallista lyijykynää, joka sekin toimi hyvin avaruudessa.

Kovin kaukana totuudesta tarina ei ollut, sillä niin amerikkalaiset kuin venäläiset käyttivät aluksi lyijykyniä, mutta niiden käyttö osoittautui vaaralliseksi ja Apollo 1 -lennolla oli jopa tulipalo. Lyijykynästä irtoaa kirjoitettaessa helposti sähköä johtavaa graffiittia, joka haittaa sähköisten laitteiden toimintaa ja voi olla ihmisillekin vaaraksi.

Linkit:
Rasmus Haslund (‏@haslund). Twitter  27.10.2015:
Pencils in space is a bad idea: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Writing_in_space … #VeeamON #UrbanLegend


Is it true that NASA spent thousands of dollars developing a space pen, whereas the Russians just took a pencil? Physics.org 

Space Pen History. Allwrite.com

The problem of weightless writing was not solved by either Soviet central planning or good old American sub-contracting, but by a private investor and a good idea.
By Ciara Curtin. Scientific American 20.12.2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti