torstai 29. lokakuuta 2015

Wirthensohn: "Homme less" (2014)


"Homme less" eli koditon käsittelee Amerikkalaisen unelmaa kipupisteitä, yhteiskuntamme takapihoja. (IMDb)

"Homme Less" (2014) on dokumenttielokuva muotikuvaajasta ja entisestä mallista Mark Reaystä ja se on ohjaaja Thomas Wirthensonin debyyttielokuva, joka on itsekin ollut malli ja hän on Reayn hyvä ystävä.

Elokuva näytettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 'Kitzbuehelin elokuvafestivaaleilla' ja myöhemmin 'DOC NYC:isä', missä se voitti 'The Metropolis Grand Jury -palkinnon. (Wikipedia)

     *     *     *

Ha-ha! Tämä tuo mieleen oman (paskan) elämäni. Jotain, hyvin, hyvin tuttua. Puheet pohjoismaisesta hyvivointiyhteiskunnasta ei ole ainakaan minun kohdallani, lapsesta lähtien, pitänyt paikkaansa. Mutta en välitä siitä, enkä valita, niin kuin ei tämä mieskään. Osaansa ei vain voi valita. Niin kuin tämän miehen kohdalla: kaikki ihmiset eivät vain jostain syystä ole katu-uskottavia tässä länsimaisessa yhteiskunnassa ja jäävät kaiken ulkopuolelle. Kadulle!

Ulkoisesti Mark Reaystä ei uskoisi, että hänen tilanteensa on se mikä se on. Eikä tilanne loppujen lopuksi ole kovin huono. Mieheltä puuttuu vain asunto ja perhe ja kaikki se mikä kuuluu työväenluokkaiseen / keskiluokkaiseen elämään.

Niin pitkään, kun mies on terve ja työkykyinen kaikki on hyvin. Vanhuutta tällainen elämä ei voi tuottaa vaan kuolema tulee vääjäämättä sitä ennen...

     *      *     *

Oikein hieno dokumentti, joka kannattaa katsoa. Hienosti kerrottu tarina, enkä itse pystyisi parempaan, koskaan.

      *     *     *

Mark koskettavasti pohtii tilannettaan, mitä on hetkittäin vaikea katsoa. Hän on hyvin tarkkanäköinen ja analyyttinen, kun niin haluaa.

Hyvä esimerkki siitä, mitä yhteiskunnan 2-jakautuminen tarkoittaa käytännössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti