tiistai 10. marraskuuta 2015

Ahava: "Taivaalta tippuvat asiat" (2015)


On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee viisi kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen. Selja Ahavan vahvatunnelmainen romaani "Taivaalta tippuvat asiat" (2015) kertoo ajan kulumisesta ja surusta, kasvamisesta, satujen väkivallasta ja tapahtumista, jotka pomppaavat ulos perinteisestä draaman kehikosta ja kieltäytyvät muuttumasta menneisyydeksi.

Äidin päälle putoaa taivaalta jäätä, eikä Saara näe häntä enää koskaan. ”Kun äiti kuoli, meiltä jäi satu kesken”, toteaa Saara. Isä menee surusta rikki, itkee ja ulvoo, haluaa olla vihainen, muttei tiedä kenelle. Isälle ”äiti on jäänyt kesken”. He muuttavat Sahanpurutalosta tädin luo kartanoon missä elämä jatkuu. Saara nipistelee isää varpaista, jotta tämä tuntisi jotain. Annu-täti auttaa ja pitää heidät lämpimänä, kunnes voittaa lotossa jättipotin toiseen kertaan ja nukahtaa kolmeksi viikoksi kartanon torniin. (Gummeruksen sivusto)

    *    *    *

Takakannessa on kerrottu olennainen, mutta ei asioiden välisiä yhteyksiä. Ja suurin osa siitä mitä tapahtuu tapahtuu pienen tytön Saaran päässä tai muistoissa.

Selja Ahavan "Taivaalta tippuvat asiat" (2015) on kerrasaaan ihastuttava ja kepeän ilmavasti kirjoitettu kirja. Ahava hyödyntää myyttiä taivaalta putoavista, jääntyneistä paskakikkareista. Tiettävästi vain muutaman kerran tällaista roinaa on vahingossa pudonnut maahan. Yleensä säiliöt tyhjennetään lentokentillä.

Olennaista ei tietysti olekaan se, onko tällaista tapahtut vaan vaan se, että tämän periaatteessa ja käytännössä mahdollista .. ainakin luulisin. Edellyttäen että tavara on todellakin jäässä, mikä voi tapahtua kai vain pitkillä lennoilla jos silloinkaan.

     *     *     *

Joka tapauksessa: Saaran äiti kuolee tytön ollessa ehkä 4-vuotias. Ikää ei sanota, mutta lapsen äänestä on pääteltävissä, että hän on ollut  sen ikäinen.

Tyttö muistelee äitiään ja äiti-Helenan lukemia satuja. Kaikki sekoittuu pienen tytön päässä toisiinsa. Tosi ja taru, ja hän ymmärtää äidin kuoleman niin kuin pieni lapsi sen ymmärtää. Äiti ei ole enää tässä ja nyt, lukemassa satuja eikä muutenkaan.

Ehkä enemmän kuin äidin kuolema Saaraan vaikuttavat elävät. Isä Pekka sekoaa ja joutuu joksikin aikaa sairaalaan ja Pekan isosisko Annu ottaa niin tytön kuin isän hoitaakseen kotiinsa. Isä ei voi edes käydä heidän vanhassa Sahanpurutalossaan, jonka portaille Helena kuoli.

    *    *     *

Vuodet kuluvat ja koettelevat myös Annu-tätiä. Hän kokee myös järkytyksen jonka on toisenlainen kuin hänen veljellään Pekalla. Hän saa lotossa täysosuman, eikä vain yhtä toisenkin. Annu-täti menee siitä sekaisin, ja jää viikoiksi sängyn pohjalle makaamaan, eikä tiedä mitä tekisi.

Annu alkaa vähitellen toipua, kun hän alkaa käydä kirjeenvaihtoa amerikkalaisen miehen kanssa, johon oli salama iskenyt viisi (5) kertaa peräkkäin. Sitten mies kuolee.

"Taivaalta tippuvat asiat"  -teos on rakennettu em. kolmen tarinan / tapahtuman ympärille, joita Saara pohtii kontekstissaan. Niiden kautta hän myös pohtii niin omaa kuin muiden elämää.

Niin, miten onneton / onnellinen sattuma vaikuttavatkaan ihmisten elämiin. Yllättävää on, että merkittävät sattumat tuntuvat vaikuttavan aina samalla tavalla .. haitallisesti. Niitä kun ei voi ennakoida.

     *    *     *

Kun Saara aloittaa koulun, hän tutustuu toisenlaisiin tarinoihin kuin kotona, mikä hämmentää pikkutyttöä.

"Olin etukäteen kiinnostunut siitä ristiinnaulitsemisesta, koska en ollut koskaan oikein käsittänyt sitä. Odotin, että näytelmä eteni Jeesuksen pidätykseen. (..) Toivoin, että joku olisi selittänyt miten siihen voi kuolla, että naulat menevät käden ja jalan läpi. Kun joskus voi kokonainen käsi tai jalka irrota, eikä silti kuole.  Mutta ehkä on niin, että aikuiset eivät halua puhua kuolemasta, vaikka ne tulevat itsekin kuolemaan. Kun syö, niin kasvaa, ja kun kasvaa aikuiseksi, kuolee.

Joskus ihminen kuolee helposti, joskus vaikeasti. Äiti ja Jeesus kuolivat helposti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti