sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Assayas: "Jotain ilmassa" (2012)

Vuoden 1968 toukokuu ja sen jälkeinen kuuma kesä. Joukko nuoria eurooppalaisia etsii keinoja jatkaa vallankumousta, jonka he uskovat olevan alkamassa myös Euroopassa. (IMDb)

"Jotain ilmassa" (2012) on ranskalainen draama, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Olivier Assayas. Elokuva voitti 'Kultaisen leijonan Venetsian kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. (Wikipedia)

     *     *     *

Ajankuva, hieman sivusta katsottuna eli miltä vuoden 1968 levottomuudet Ranskassa näyttivät nuorten lukiolaisten näkökulmasta. Tavoitteet teineillä tuntuivat olevan hieman hukassa, mutta suoraa toimintaa haluttiin harjoittaa - ja öisessä kahakassa kuoli koulun vartija. Ajatukset terrorismista eivät ole kaukana, jos asian haluaa nähdä vuoden 2015 katselijan silmin.

Kiinnostavaksi elokuvan tietysti tekee se, että liikutaan samoissa maisemissa kuin viime viikkoina muutenkin mediassa eli Pariisissa ja sen lähiöissä.

Elokuva tuntuu polkevan loppua kohti paikallaan, mutta se sopii hyvin aiheeseen. Lopulta ei päädytty oikein mihinkään. Jokainen jatkoi kesän jälkeen omia privaatteja suunnitelmiaan ja sijoittui hyviin keskiluokkaisiin ammatteihin. Radikaalisuus tai kapina vanhempia kohtaan kesti kenties enimmillään 1-2 vuotta ja sitten palattiin päiväjärjekseen ja autuaasti unohdettiin, mitä tuli tehty sinä tiettynä kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti