maanantai 2. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 191 -

CC by  Mimmi L. 
Selailin taas pitkästä aikaa, 1. kerran kai viikkoon, valtakunnan ykköslehteä Helsingin Sanomia.  Tänään maanantaina 02.11. Kulttuuri-sivuilta löytyi mm. arvostelu Laura Jäntin kirjoittamasta, ohjaamasta ja dramatisoimasta "Faust" -näytelmästä, jonka ensi-ilta oli Teatteri Jurkassa 29.10.

     *     *      *

Kaikkien mahdollisten väärinkäsitysten välttämiseksi sanon heti, että tuskin käyn katsomassa tätä(kään) näytelmää, joten voin ihan hyvin kirjoittaa siitä jo nyt mitään tietämättömänä.

Jos haluaisi olla kulttuurisesti sivistynyt eurooppalainen, tällaisten näytelmien tulisi tietysti löytyä aina kalenterista, kun sellaisia on tarjolla. Olen kuitenkin siinä määrin barbaarinen että omatuntoni on puhdas, vaikka en kaikkin 'Tohtori Faustuksen' -kansantarinan versioihin olekaan perehtynyt. Sitä paitsi se olisi käytännössä mahdotonta, koska tulkintoja on luultavasti satoja jos ei tuhansia keskiajalta lähtien.

      *     *     *

Näytelmän lopulta  olisin halunnut kuulla - Helsingin Sanomien Lauri Merin arvion perusteella - vietellyn ja lapsenmurhan tehneen neidon Margarethan [Brandt] puolustuksen. Ja ennen muuta miten hän haastaa viettelijänsä tohtori Faustuksen ja Saatanan. Faustuksen tarinan kiinnostavin kohta on juuri se, miten hyvin sen kertoja pystyy oikeuttamaan rikoksen (ja kuolemansynnin).

Maallinen valta tietysti tuomitsee Margarethan joko elinkautiseen tai kuolemaan. Mutta entä Jumala? Mitä mieltä Jumala on asiasta. Margarethahan ei tiennyt mitä teki vaan toimi vastoin parempaa tietoaan?

      *     *     *

Margarethan hahmo on kiinnostava, sillä alkuperäisessä keskiaikaisessa kansantarinassa nuoren naisen tai tytön nimi ei ollut Margaretha, sillä Margaretha on aito historiallinen henkilö, joka eli 1700 -luvun lopulla Saksassa.

Hän sai aikanaan paljon julkisuutta niin kuin rikolliset saavat tänä päivänäkin. J.W von Goethen kuuluisan "Faustus" [1832] -näytelmän Gretchenin esikuvana oli juuri tämä Margaretha.

Jo kauan ennen Goethea William Shakespearen aikalainen Christopher Marlowe teki "Doctor Faustus" (1604) -näytelmän, missä ei itse asiassa ollut tällaista naishahmoa ollenkaan vaan Faustus oli kiinnostunut muista synneistä. Kenties vapaan ja avoimen seksuaalisuuden aikana tällainen ei kiinnostanut yleisöä.

Ja Ison-Britannian 1. kuningas Jaakko I oli varsin maltillinen protestantti.

Linkki:

Helppojen houkutusten äärellä. By Lauri Meri. Helsingin Sanomat / Kulttuuri 02.11.2015

Faust - eli Mefistofeleen maaginen teatteri. By Laura Jäntti. Teatteri Jurkka (ensi-ilta 29.10.2015)

Faust (legend). Wikipedia

Susanna Margaretha Brandt, Faust inspiration (Goethe). ExecuterToday.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti