maanantai 2. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 196 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään kävi niin kuin turhan usein viime aikoina. Totesin ensin, etten halua katsoa tänään televisiosta mitään - ja sitten aloin katsella intialaisen Abhay Kumarin "Plaseboa".

Dokumenttielokuvan idea oli yksinkertainen.Toimittaja soluttautuu vuodeksi eliittiyliopistoon selvittääkseen, miksi sen opiskelijat voivat pahoin ja tekevät itsemurhia.

Opiskelijat ovat äärimmäisen valikoituja, sillä voin 1 / 1000 hakijasta pääsee opiskelemaan lääketiedettä tähän paikkaan. Voisi kuvitella, että pienen 50 - 80 henkilön opiskelijaryhmä olisi hyvin motivoitunut ja kyvykästä suorittamaan vaativat opintonsa, eikä heillä ole varsinkaan ongelmia esim. mielenterveytensä kanssa. Jos joku näyttää putoavan, muut tukevat häntä. Näin ei kuitenkaan ollut vaan kilpailu opiskelijoiden kesken on selvästi äärimmäisen kovaa ja jokainen ajattelee itseään ja omaa etuaan.

      *     *     *

Noin 400:sta opiskelijasta 1-2 tekee itsemurhan joka  vuosi, ja lopulta tilanne ajautui hankauksiin yliopiston johdon kanssa. Opiskelijat mm. vaativat rehtorin eroa ja sitä, että tilanteelle tehdään jotain.

Niin henkilökunta kuin opiskelijat tuntuivat olevat yhtä hukassa asian kanssa, ja hieman naiivisti opiskelijat janosivat kostoa. Rehtori ei eronnut, eikä se olisi tietysti mitään muuttanut.

Sinä aikana kun dokumenttia tehtiin 2-3 opiskelijaa teki itsemurhan, ja virallinen selitys oli aina masennus.

      *     *     *

Oli niin tai näin: suurin osa opiskelijoista joka vuosi valmistuu. Vahvimmat jotka säilyvät hengissä ja heille koko maailma on avoinna ja he voivat vapaasti sijoittua, minne ikinä haluavat. Hehän ovat eliitin eliittiä. Varsinkin USA tuntuu vetävän vastavalmistuneita puoleensa ja mm. sen huippuyliopistot kuten Harvard.

Linkki:

Plasebo. By Abhay Kumar. TV1 02.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti