keskiviikko 4. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 198 -

CC by  Mimmi L. 
Sade kuulostaa minusta kauniilta sanalta, nimeltä. Se sopisi ainakin syksyllä syntyneen lapsen nimeksi.

Uskon että nimi on ollut tavallinen Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoilla. Uskon, en tiedä, sillä en ole selvittänyt asiaa. Eikä sillä ole väliä miten on. Kaikilla asioilla ja tiedoilla ei ole kovin suurta väliä.

Ylhäältä on kuitenkin tullut paljon hyvää luonnolle, viljelyksille, eläimille ja ihmisille. Makeaa vettä jota ilman ei tietysti ole elämää.

Ja kun ei tullut Sadetta, tanssittiin sadetanssi. Ja sitten sade taas tuli.

     *     *      *

Sade sanana ja varsinkin nimenä on sukupuoleton. Pohjois-Amerikassa nimeä on annettu ainakin 1880-luvulta lähtien sekä tytöille että pojille. Nimen suosio alkoi uudelleen kasvaa 1990-luvulta lähtien ja tällä hetkellä se on suositumpi tytön nimenä kuin pojan nimenä.

     *     *     *

Mielenkiintoista on muuten, millaista keskustelua Suomessa on käyty nimen taivuttamisesta. Ja niin kuin tavallista nimenantajat ja kieltä tohtoroivat ihmiset ovat asiasta eri mieltä.

Itse olen samaa mieltä sateiden vanhempien kanssa. Sade on sade.

"Minulla on pieni tytär nimeltä Sade, joka syntyi lumisateisena kevätyönä, vaikka harvemmin tuona ajankohtana sitä tuleekaan. Taivutan itse nimeä Sade/Sateen ja samoin taivuttivat nimeä myös eskarissa, sen enempää ohjeita antamatta. Kuolemaksi ei ole jos joskus synttäripaketissa lukee Sadelle."

Linkki:

Rain. Baby Names

Rain. The Name Meaning

Rain. Behind The Name

Miten taivutetaan etunimi Sade. Kielitohtori

Sade. Vauva -lehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti