perjantai 6. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 199 -

CC by  Mimmi L. 
Eilen törmäsin kahteen kertaan samaan asiaan, mikä tuskin oli sattumaa. 'Tieteen kuvalehti' viimeisessä uutiskirjeessään yksinkertaisesti vain kirjoitti samasta asiasta kuin mikä oli Yle TV1:n 'Prisma Studion' yhtenä aiheena. Ja aiheena olivat eritteet mm. ehta paska eli uloste.

     *     *      *

Ihminen reagoi vaistomaisesti paskaan inhon tuntein, mikä on luonnollinen suojamekanismi. Paska on täynnä vaarallisia bakteereita, joita on syytä välttää.

Toinen puoli asiassa on siinä, että ihminen myös tarvitsee näitä bakteereita ja siitä 'Prisma Studiossa' asiantuntijat keskustelivat.

     *     *     *

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen kertoi, miten ulostensiirrolla terveestä ihmisestä toiseen on voitu parantaa joitain sairauksia (jopa autismi ja depressio). On tehty myös kokeita miten laihan ihmisen mikrobikantaa on siirretty lihavan suoleen ja tällä tavoin on pyritty vaikuttamaan aineenvaihduntaan. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Psykologi Jukka Häkkinen puolestaan kertoi lukeneensa 'Natura' -lehden artikkelista hiirikokeesta, jossa ujoille hiirille oli siirretty seikkailunhaluisten hiirten mikrobikantaa, mikä oli vaikuttanut ujojen käyttäytymiseen. Johtopäätös oli, että suolen mikrobitoiminnan ja aivojen välillä on jonkinlainen yhteys.

Tämän vahvisti myös mikrobiologian professori Per Saris.

Linkki:

Prisma Studio: Onko nenän kaivaminen vaarallista... By juontaja Marjo Harju. Yle Teema 05.11.2015

Uloste on parempaa kuin antibiootit. By Babak Arvanaghi. Tieteen kuvalehti 04.11.2015 (uutiskirje)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti