perjantai 6. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 200 -

CC by  Mimmi L. 
Päivän kirjallinen tapaus oli tietysti Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistaminen.

Ehdokaskirjoja valittiin tänä vuonna 6 kappaletta ja niistä yksi oli Selja Ahavan "Taivaalta tippuvat asiat" (2015).

En ole lukenut kirjaa, mutta yksi kirjan tarinoista yhdistyy kiinnostavasti edelliseen blogi-kirjoitukseeni, sillä nytkin on puhe paskasta, jota tällä kertaa ei viedä suoraan suoleen vaan se putoaa suoraan taivaalta päähän tuhoisin seurauksin.

     *     *      *

On tunnettu urbaani myytti, että lentokoneet tyhjentävät säiliöitään ilmassa, mistä seuraa mahdollisesti se, että jäinen paska putoaa suurina kokkareina aina maahan saakka ja ehkä jonkun niskaan niin että tämä joku kuolee.

Selja Ahava on hyödyntänyt tätä kaupunkitarinaa ja ilmeisesti muitakin vastaavanlaisia tarinoita ehdokaskirjassaan "Taivaalta tippuvat asiat".  Toisessa takakannessakin mainitussa tarinassa salama iskee samaan mieheen lukuisia kertoja.

Hän on hyödyntänyt kirjassa myös mm. Grimmin veljesten julmia saksalaisia satuja.

Linkki:

Finlandia-palkintoehdokkaat 2015 Puttosen ja Nowakin esittelyssä - Sattumia ja sanataidetta. By nadja Nowak & Seppo Puttonen
Yle / Kulttuuri 06.11.2015

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat. 2015 (romaani)
Pieni tyttö menettää äitinsä, kun lentokoneesta irronnut jääkimpale tippuu äidin päälle. Täti voittaa lotossa kaksi kertaa päävoiton. Salama iskee kalastajamieheen kaikkiaan viisi kertaa.

Aircraft Toilets Often Discharge Waste When Flushed. Airplane Urban legends Debunked. By Simon Jordan. Aol Travel 18.03.2010

Most lightning strikes survived. Guinness World Records (25.07.1977)

Double Trouble. Man Struck by Lightning Twice. snopes.com (03.05.2015)
Claim:   Video clip shows a man being struck by lightning twice

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti