maanantai 9. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 204 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään alkoi uusi 4-osainen dokumenttisarja "Hengen asein", jonka niin juonsivat kuin olivat käsikirjoittaneet Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi

Sarjan 1. osassa käytiin jälleen kerran ja varsin tutusta näkökulmasta läpi Suomen sotapropagandaa. Tosin painopiste oli tällä kertaa viihteessä, sen tekemisessä ja esittämisessä 1930-luvun lopulta sodan loppuun asti.

     *     *     *


SF-paraati (1940)
Olen tullut viime vuosina melkoisen allergiseksi tällaiselle nationalistiselle ja uskonnolliselle tavalle käsitellä viime sotien historiaa. Tässä ei ole todellakaan mitään uutta tapaa tarkastella asioita hieman laajemmasta perspektiivisstä kuin oman navan ympäriltä.

Tulee mieleen, että Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi ovat liittyneet uuden infosodaksi viime aikoina kutsutun psykologisen sodankäynnin eturintamaan.

Edellisen kerran tällaista sotaa käytiin avoimesti ns. Kylmän sodan aikana, jollain vastakkain olivat paha itä ja hyvä länsi, minkä aikaisiin viihdytysjoukkoihin mm. 'James Bond' -elokuvat kuuluvat.

     *     *     *

Ohjelmassa "Hengen asein" ärsytti myös se, että Lehtinen ja Hovi levittivät suoranaista disinformaatiota esim. Talvisodan ihmeestä. Mistään ihmeestä ei ollut kysymys, sillä jos Venäjä / Neuvostoliitto (NL) olisi tuossa vaiheessa todella halunnut miehittää Suomen, se olisi pystynyt sen tekemään. Kysymyshän oli vain siitä, että Saksa ja NL olivat jakaneet Euroopan omiin etupiireihinsä ja Suomi kuului Venäjän etupiiriin tuossa tilanteessa.

Suurempi epätarkkuus on kuitenkin siinä, että ihme yhdistetään häpeällisiin Raatteen tien taisteluihin Suomussalmella, missä suomalaiset lahtasivat muutamassa päivässä 20 000 ukrainalaista. Vastassa oli siis ukrainalaisia, ei venäläisiä, jotka olivat 40 asteen pakkasessa puutteellisin varustein.

Lisäksi aseisiin ei todellakaan olisi tarvinnut edes tarttua, ja se maksoi tuhansien suomalaistenkin hengen. Suomi oli ainoa Pohjoismaa, joka lähti kalistelemaan aseitaan. Kaiken lisäksi yli 400 000 karjalaista joutui pysyvästi pakolaisiksi.

     *     *     *

Vastenmielistä on miten sosialidemokraatti ja asevelihenkinen Lasse Lehtinen halveksii niitä, jotka eivät osallistuneet tähän kansakuntaa yhdistävään massamurha-tapahtumaan. Jos saman suhtautumisen yhdistää Ranskaan ja muihin Saksan miehittämiin maihin, niin hänhän liputtaa tästä näkökulmasta avoimesti  fasismin puolesta, minkä Lehtinen tietysti itse kieltää, mutta mihinkään muunlaiseen johtopäätökseen ei voi päätyä.

Ohjelmassa puhutaan natsi-henkisesti  Talvisodasta suorana jatkona Vapaussodalle, mitä nimitystä Suomen sisällisodasta on käyttänyt vain (ääri)oikeisto. Lehtinen vitsaisee suomalaisista kommunisteista ja heidän hyväuskoisuudesta. He kun uskoivat, etteivät venäläiset pyri pommittamaan alueita, joilla asuu työläisiä. Hän ei vitsaile sosialidemokraattien tyhmyyden kustannuksella, sillä juuri työläisten tuen ansiosta Suomi ylipäätään ajautui tai joutui sotaan.

Linkki:

Lasse Lehtinen & Seppo Hovi. Hengen asein. TV1 09.11.2015 klo 19

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti