keskiviikko 11. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 205 -

CC by  Mimmi L. 
Naputtelin eilen mm. tämän blogin kirjoitusten pohjalta Hämeenlinnan kaupungin-kirjaston 'Vanamo' -verkkokirjastoa varten kirjojen teemanäyttelyn.

Otsikkona oli: 'Propagandaa, valheita, infosotaa, kybersotaa, hybridisotaa …'

      *     *    *

Viime aikoina on ollut yhä enemmän uutisia siitä, miten varsinkin USA, Kiina ja Venäjä ovat tehneet kyberhyökkäyksiä, milloin mitäkin vastaan. Mitään korvaamatonta haittaa ei tällaisesta toiminnasta ole ollut, mutta urkkimalla tietoja ja ujuttamalla vääriä tietoja esim. lehtiin ja tietoverkkoihin uskotaan voitavan vaikuttaa asioihin halutulla tavalla.

Pikkuinen Suomi on lähtenyt mukaan tähän isojen leikkiin tai infosotaan osana EU:ta ja NATO:n rauhankumppanina, mistä on ollut mm. viime päivinä lehtikirjoituksia. Suomalaisten kiinnostuksen kohteena on erityisesti naapurimaa Venäjä.

Viimeisen 10 vuoden aikana on kirjoitettu myös koko joukko kirjoja viime sotien propagandasta, ja kyber- tai infosota tietoverkoissa ja tarkoitushakuinen kirjoittaminen sodasta ovat saman asian eri puolia. TV1:ltä alkoi 10.11. Lasse Lehtisen ja Seppo Hovin käsikirjoittama "Hengen asein" (2015) – dokumenttisarja, jossa propagandaa tarkastellaan viihteen kannalta. Lehtinen on lisäksi kirjoittanut kirjan "Sodankäyntiä sanoin ja kuvin : suomalainen sotapropaganda 1939-1944" (2006).  Lehtisen tulkinta viime sodista on varsin perinteistä ja ruokkii mm. venäläisvastaisia myyttejä.

Suomi on selvästi alkanut käydä omaa suhteellisen hiljaista ja rauhallista hybridisotaansa Venäjää vastaan, mutta tässä sodassa maailmalla ovat oikeastaan kaikki kaikkia vastaan ja toistensa puolesta, eikä siinä ole voittajia eikä häviäjiä.

USA on kunnostautunut urkkimalla koko muun maailman tietoliikennettä, omia kansalaisiaan myöten. Kiina puolestaan on tehnyt kaksi onnistunutta kyberhyökkäystä USA:ta vastaan ja saanut käyttöönsä arkaluontoista tietoa mm. CIA:n agenttien todellisista henkilöllisyyksistä. Venäjä on vasta Ukrainan sodan aikana kehittänyt omaa lännessä hybridisodaksi kutsuttua strategiaa, mihin on julkisuudessa liitetty mm. väärän tiedon levittäminen. Suomen armeija sai pari vuotta sitten valmiiksi oman strategiansa.

Huolestuttavaa tässä kehityksessä niin idässä kuin lännessä on se, että armeijat ja tiedustelupalvelut ovat ohittaneet tutkijoineen ja tutkimuksineen demokraattisen päätöksenteon mekanismit ja alkaneet ohjata asiantuntijuudellaan muuta yhteiskuntaa. AF

Kirjallisuutta:

Chomsky, Noam. Mediakontrolli : propagandan mahtavat saavutukset. 2003

Hakulinen, Janne. Propagandan käsikirja. 1951

Hemánus, Pertti. Propaganda sanomalehdissä. 1975

Huhtala, Olava. Propaganda: uusi sodankäyntiväline. 1937

Jantunen, Saara. Infosota : "iskut kohdistuvat kansalaisten tajuntaan". 2015

Musta kirja : todistusaineisto imperialismin ja äärioikeiston vaikutuksesta Suomen korkeakouluopetuksessa. 2006

Neubauer, Hans-Joachim. Huhu : kuulopuheen kulttuurihistoriaa. 2004

Paastela, Jukka. Valhe ja politiikka: tutkimus hyveestä ja paheesta. 2004

Puolimatka, Tapio. Opetusta vai indoktrinaatiota? valta ja manipulaatio  opetuksessa. 1998

Saarikoski, Helena. Kateus, juoru, kiusaaminen : esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta. 2006

Tiilikainen, Heikki. Hybridisota : rintamaraportti. 2015

Turunen, Ari. Tosi on! : valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa. 2005

Wächter, Michael. Aivopesu: tutkielma käyttäytymisen valvonnasta. 1968

Yli-Karjanmaa, Hannu. Valtiot ja terrorismi : katsaus propagandan luomien kulissien taakse. 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti