maanantai 16. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen: Pariisi 1 - 209 -

CC by  Mimmi L. 
Palaan Pariisin perjantai-illan tapahtumiin. En ole lukenut itsemurhaiskuista Ylen uutisten jälkeen muuta kuin paikallista maakuntalehteä Hämeen Sanomia, jonka sunnuntain numerossa oli sivukaupalla erilaisia kirjoituksia, kuvauksia ja arvioita. Monet olivat samoja joita julkaistiin maakuntalehdissä eri puolilla Suomea.

     *     *     *

Terroristit terroristeja vastassa? vai miten se oliPäällimmäinen vaikutelma on se, että tapahtumaketjut halutaan tarkoitushakuisesti nähdä paljon yksinkertaisempina ja suoraviivaisempina kuin ne ovat todellisuudessa olleet.

Pariisin pommi-iskuissa on erityispiirre, joka eroaa monista muista, mihin on syytä pysähtyä hetkeksi. Iskun tekijät eivät tappaneet vain sivullisia vaan myös itsensä. Toisin sanoen he olivat selkeästi uskonnnollisesti ja ideologisesti motivoituneita jihadisteja, mikä herättää monenlaisia ajatuksia siitä, keitä kaikkia muita kuin Isis oli teon takana. Keitä teot eniten hyödyttivät? Mitkä tahot olivat mitä ilmeisimmin tilanneet iskun Isisiä lähellä olevilta henkilöiltä, jotka halusivat päästä Paratiisiin?

Enkä voi välttää ajatusta, että ne jotka eniten puhuivat välittömästi tekojen jälkeen demokratian puolustamisesta, olivat eniten sitä vastaan - ja ovat rakentamassa EU:sta pelottavaa sotilasdiktatuuria (USA ihanteena). Esimerkiksi presidentin, armeijan ylipäällikön Sauli Niinistön käsi oli heti valtion kukkarolla, mikä on poissa maan köyhimmiltä.

Samalla kansalaisten kontrollointia halutaan lisätä monenlaisilla pakkolaeilla niin kuin mm. Ranskassa on jo tehty. Kuka tahansa voi milloin tahansa viranomaispäätöksellä tulevaisuudessa joutua poliisin silmätikuksi, kun käytetään oikeita maagisia sanoja. Terroristi on se joka on kadulla jutellut listalla olevan henkilön kanssa tms.

     *     *     *

Ja tässä yhteydessä on huomautettava siitäkin, että demokratia ja vahvat armeijat sulkevat toisensa kategorisesti pois. Mitä enemmän rahaa armeijolle ja NATO:lle ym. työnnetään, sitä vähemmän on valtaa kansalaisilla ja kansalaisjärjestöillä.

Historiallisesti (kansallis)valtiot ovat rakentaneet armeijoita omia naapureitaan, Suomi(-Ruotsi) Venäjää vastaan, mikä tekee siitä selkeästi terroristiorganisaation tai -rakenteen, jonka tarkoituksena on murhata naapurimaiden kansalaisia massoittain. Propagandassa aina ja kaikki sotilaat puhuvat tietysti puolustamisesta, mikä on yhtä kuin hyökkääminen naapuriin ja sen maiden valloittaminen oman kansallisen suuruuden nimissä.

Tänä päivänä Ranska ei hyökkää Saksan kimppuun niin kuin parin edellisen vuosisadan aikana. Samaa koneistoa on esim. parin viime päivän aikana käytetty syyrialaisen Raqqan kaupungin porteilla. Ero entiseen ei ole kovin suuri.

Niin, ehkä Ranskan armeija vain välittömästi kuittasi sen, mitä tapahtui Pariisissa ja pommituksissa kuoli pari sataa syyrialaista siviiliä, mutta kuka heistä piittaa? Absurdiksi tilanteen tekee se, että kosto tulee jatkossa olemaan alkuperäiseen tekoon nähden todella massiivinen, sillä eniten pommi-iskusta hyötyivät suuret EU-valtiot.

     *     *     *

Perimmäisinä motiivina pommi-iskulla Ranskalla, USA:lla, NATO:lla ym. länsiliittoumalla on selvästi ollut ISIS:in kyykyttämisen ohella saada Venäjä polvilleen.  Hillitön voimankäyttö, johon Saksa, Iso-Britannia ja muut EU-maat tulevat mukaan, tekee Venäjän läsnäolon Syyriassa merkityksettömäksi.

Jo nyt voi kysyä: entä sitten kun ISIS on nitistetty ja Syyriaan on saatu länsimielinen hallitus? Päättyykö kaikki vihoittelu maailmassa siihen vai tuleeko Al-Quidan ja ISIS:in tilalle yhä uusia tällaisia järjestöjä ja entistä vahvempia? Oikeastaan näin on pakko tapahtua, sillä muutoin sotilaskoneistot osoittavat tarpeettomuuteensa ja ne täytyy purkaa, ja siihen länsimailla ei ole varaa.

Linkit:

Maailma tyrmistyi Pariisin verilöylystä. Hämeen Sanomat 15.11. (A3)
- Pääkirjoitus A2
- Uutiset A4 - A5
- Ulkomaat A12 - A15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti