sunnuntai 22. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 210 -

CC by  Mimmi L. 
Kävin iltapäivällä uimassa, en järvessä, vaan uimahallissa niin kuin usein sunnuntaisin. Uiminen tuntui hulppealta, ylelliseltä. Suurten lasi-ikkunoiden läpi näkyi talvinen Vanajaveden maisema. Enempää ei olisi voinut toivoa.

Sitten söin tavanomaista pasta bolognesea - missä vaiheessa väsähdin. Enkä jaksanut nousta tuolista. Jolloin toinen tavanomainen ratkaisu oli tarttua kaukosäätimeen. 

     *     *     *

Kanavalta 6 oli menossa "Historian mysteerit" -sarja, jota aina toisinaan katson. Omalla tavallaan kiinnostava dokumenttiohjelma -sarja, mutta varsin amerikkalainen, vaikka - mikä on positiivista - ohjelman tekijät osaavat vaihtaa näkökulmaa.

Ainakaan seuraamissani ohjelmatiedoissa ei kerrottu, mitä tämä jakso piti sisällään, mutta se käsitteli vain ja ainoastaan yhtä kysymystä:

Millä tavoin 2. maailmansota USA:n osalta alkoi?

Yleinen uskomus on, että Japani salakavalasti hyökkäsi USA:n Tyynenmeren laivaston tukikohtaan Pearl Harboriin - ja tuhosi melkein koko USA:n laivaston.

Tavalliset amerikkalaissotilaat tiesivät, että näin ei ollut. USA:n taistelulaiva USS Ward upotti paria tuntia ennen japanilaisten hyökkäystä japanilaisen pienoissukellusveneen rannikolla ja toinen sukellusvene upotettiin satama-alueella.

Virallinen historiankirjoitus kielsi tai ainakin epäili tapahtunutta, mutta vuonna 2002 upotettu sukellusvene löytyi meren pohjasta.

      *     *     *

On oikeastaan hyvin ymmärrettävää ja inhimillistä, että historiaa on haluttu tietoisesti vääristellä, sillä koko hyökkäys Pearl Harboriin on USA:n kannalta äärimmäisen ikävä ja nolo tapahtuma nimenomaan kenraalien ja presidentti Frankin D. Rooseveltin kannalta.

Samalla olisi tullut myös esiin arroganssi, joka amerikkalaisilla oli japanilaisia kohtaan sekä myös halu jättäytyä konfliktin ulkopuolelle niin pitkäksi aikaa kuin suinkin.

     *     *     *

Tässä yhteydessä on vaikea olla mainitsematta sitä, että tässäkin yhteydessä kaikkia, jotka ovat kyseenalaistaneet virallisen, nationalistisen historiankirjoituksen, on pidetty salaliittoteoreetikkoina. Tällä kertaa asetelma kääntyikin päälelleen: tutkijat paljastivat historian kirjoihin piilotetun salaliittoteorian.

Väitteenähän on että Japani salakavalasti, amerikkalaisten tietämättä hyökkäsi USA:n kimppuun, mutta sitä ennen laivasto oli jo ehtinyt upottaa japanilaisia sukellusveneitä. Lisäksi monet  muutkin merkit viittasivat siihen, että yhteenottoja oli tulossa.

Lopulta sillä ei tietysti ole mitään merkitystä 'kuka löi ensin ja ketä' vaan että ylipäätään alettiin rähinöimään keskenään. Siinä mielessä puheet siitä, miten Neuvostolliitto hyökkäsi Suomeen on joutuvaa propagandaa. Todisteita 'Mainilan laukauksista' on suuntaan ja toiseen.

Ja olennaista on, että kaikki länsimaat, Japani ja Neuvostoliitto varustautuivat koko 1930-luvun sotaan, mikä sitten lopulta tulikin, mikä oli itsensä toteuttava ennustus. Sellainenhan on ilmassa jälleen 2000-luvulla.

Linkit:

Pearl Harbor (1 / 2). Historian mysteerit (Kausi 1., Osa 10.). 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti