maanantai 30. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 215 -

CC by  Mimmi L. 
Olen pitkin päivää lueskellut yhtä Helsingin Sanomien eilisen 'Mielipide' -palstan kirjoitusta, mutta en ole tullut hullua hurskaammaksi.

Mieleeni nousee suuren suuri kysymysmerkki, jonka edessä lukee "demokratian kriisi Suomessa". Puolueet eivät enää pysty ilman muiden kansalaisjärjestöjen ja esim. kuntapäättäjien apua hoitamaan tämän EU:n osan asioita, jota kutsutaan Suomeksi. 

    *    *     *

Työttömyys hipoo kenties muutaman kuukauden kuluttua uusia ennätyslukemia. Työttömiä edustamaan tarvitaan uusi, painoarvoltaan merkittävä kansalaisjärjestö, jolla olisi oltava eduskunnassa oma osuuttaan vastaava kiintiö.

Samalla tavalla kuin Ahvenanmaalla on oma kansanedustajansa, sellainen - tai vähintäin kaksi (2) - tulisi olla myös saamelaisilla. Lisäksi Lapista on muodostettava autonominen alue EU:n sisällä.

Suomen on luovuttava niinikään vähitellen (kansallis)valtiollisesta itsenäisyydestään ja tiivistettävä yhteistyötä muiden suomensukuisten kansojen kanssa niin Baltiassa kuin Venäjällä. Kaikenlaiset rajat on poistettava.

     *     *     *

Puoluejohtajien kirje ei ole saanut riemunkiljahduksia ja outohan se onkin. Ei mitään analyyttisyyttä, puhumattakaan itsekriittisyydestä. Asiat vain tapahtuvat, eikä politiikalla voi vaikuttaa mihinkään. Näinkö asiat todella ovat?

Ja sitten se mikä kalskahtaa ehkä eniten korvaan "kaikkien pitää noudattaa Suomen lainsäädäntöä". Kysynpä vain: kuinka moni kansanedustajista tuntee "Suomen laki I-II:n" kannesta kanteen ja osaa soveltaa sitä kaikissa tilanteissa?

Kysehän on lähinnä pelistä. Toinen haastaa toisen - syystä tai toisesta (usein kostonhimosta tai hyökkäys on paras puolustus -periaatteella) - oikeuteen. Ja katsotaan mitä tapahtuu. Sillä joka syyttää on etulyöntiasema. Sillä jolla on asema ja rahaa on etulyöntiasemassa. Sillä joka raiskaustilanteessa on heikompi osapuoli, on etulyöntiasemassa (aiheettakin voidaan syyttää!)

Ei siis ole olemassa puolueetonta oikeudenkäyntiä vaan näkökulmat vaihtelevat tilanteesta toiseen. 1920- ja 1930-luvulla saksalaiset (vasemmistolaiset) yhteiskuntatieteilijät puhuivat mm. luokkaoikeudesta. Esim. tuoreessa Stubb -jupakassa on piirteitä luokkaoikeudesta. Rikkaimmat luovat itselleen heidän kannaltaan edullista lainsäädäntöä keinolla millä hyvänsä. Valheetkin käyvät. Samat ihmiset ovat tehneet afgaani-teinistä syntipukin ja symbolin kaikille ongelmille, joita viranomaisilla on turvapaikanhakijoiden kanssa.

Irvokkainta tietysti on, että poliitikot itse ovat aiheuttaneet ongelmat. Ja heidän hiippalakkiset oikeistolaiset ja usein uskonnolliset teininsä.

Hennalan vastaanotto (ESS)
Linkit:

Kaikkien panosta tarvitaan kriisin hoitamisessa. Helsingin Sanomat / Mielipide 29.11.2015 (Juha Sipilä, Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne, Ville Niinistö, Paavo Arhinmäki, Carl Haglund ja Sari Essayah)

Puoluejohtajilta harvinainen kirje: Kaikkien panosta tarvitaan pakolaiskriisissä. By Varpu Kiviranta. Yle / Uutiset 29.11.2015

Amnestyn asiantuntija Kempeleen raiskausepäilystä: "Missä ovat olleet raivo ja kriisikokoukset aikaisemmin?" By Juha Kaita-aho. Yle / Uutiset 27.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti