maanantai 30. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 216 -

CC by  Mimmi L. 

Kansalaisena ja maallikkona Ulkoasiainministeriön (UM) puuhastelu tietoturvansa kanssa  ja siihen liittyvä #infosodan käynti ihmetyttävät.

Samaan aikaan kun armeijan entiset kenraalit nostavat vielä eläkeläisinä ökypalkkaa UM:sta, he tekevät työtä myös IT-alan yrityksille. Onko tässä mitään mieltä? 

Ikään kuin #infosodan käynti olisi ulkoistettu virkauransa Puolustusministeriössä (PLM) täysin palvelleille kenraaleille? Niinkö. Siltä ainakin "MOT: Sotkuinen salaviestihanke" (2015) -ohjelman perusteella näyttää. Ohjelma tuli tänään klo 19:00 TV1:ltä. Ohjelman käsikirjoitus löytyy Ylen sivuilta.

    *    *     *

Kenraali evp Jaakko Oksanen (MOT)
Ohjelmassa kerrottua tarinaa tulkitaan mm. 'rakenteellisen korruption' -käsitteen kautta. UM:ssa ei ole tehty mitään sinänsä laitonta ja siksi KRP tai SUPO eivät ole nähneet kenraalien toiminnassa mitään ongelmaa.

Tarkemmin katsottuna koko tilanne näyttää nyt - ja tulevaisuudessa vähintäinkin kummalliselta. Mitä tästä vielä oikein tuleekaan?

    *    *    *

Eläkkeellä olevien sotilaiden palkkaamista IT-asiantuntijoiksi on perusteltu eri tavoin:

1) heidän on mahdollista toimia virkavastuulla UM:ssa, entisinä virkamiehinä
2) ei ole ollut aikaa laajemmin pohtia, keitä muita asiantuntijoita maasta olisi löytynyt, jotka olisivat pystyneet paneutumaan UM:n tietoverkko-ongelmiin yhtä nopeasti ja
3) heidän oli mahdollista tehdä töitä UM:lle samaan aikaan, kun he ovat töissä IT-alan yrityksissä.

     *     *     *

Perustelut eivät ole miltään osin vedenpitäviä, mutta kun on kyse maagisesta sanayhdistelmästä 'kansallinen turvallisuus', asioita katsotaan ilmeisesti monesti läpi sormien. Hyvä tarkoitus pyhittää keinot.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, ettei "tämä ulkopuoliselle kovinkaan hyvältä näytä".

     *     *     *

SALVE-nimellä tunnettu hanke alkoi vuonna 2007 ja se päättyi vuonna 2014 keskeneräisenä. Hanketta oli jatkettu kahteen otteeseen, tuloksetta.

Lokakuussa vuonna 2013 ilmeisesti Kiina tai Venäjä tekivät kyberhyökkäyksen ja pääsivät murtautumaan UM:n tietokoneisiin, mutta saivat tässä #infosodan yhdessä taistelussa ilmeisesti vain vähämerkityksellistä tietoa. Näin meille väitetään.

Noloksi tilanteen teki se, että UM oli rahallisesti panostanut ex-kenraalien kautta suurilla summilla juuri tietoliikenteen suojaamiseen tällaisilta hyökkäyksiltä. Eläkeläispapat eivät saaneet edes torjuntavoittoa.

    -     -     -

Mieleni tekee kääntää koko asetelma päälaelleen. Mitä takeita UM:lla oli, että entiset kenraalit olisivat luotettavia? Eihän heillä ollut enää mitään sidoksia PLM:ään. He olivat ikään kuin vapaita taiteilijoita tekemään mitä ikinä halusivat. Ja hehän olivat hankkineet töitä yksityisen sektorin yrityksistä Elisalta ja Fujitsulta.

Onko mahdollista, että arvon kenraalit olivatkin vaihtaneet puolta? Olihan C.G.E. Mannerheimikin entinen Venäjän armeijan upseeri. Olivatko he mahdollisesti olleet osallisina #infosodassa vastustajan puolella? Sodassa ja rakkaudessahan on kaikki mahdollista.

Itse en ainakaan luottaisi tällaisiin pässeihin, jotka ovat rahalla ostettavissa tekemään mitä tahansa. Jopa tappamaan massoittain ihmisiä. Ja korkeasta eläkkeestä huolimatta ahnehtimaan palkkaa vielä yrityksistä ja valtio(i)lta.

Linkit:

MOT: Sotkuinen salaviestihanke. By Marko Niemi. Yle TV1 30.11.2015

Sotkuinen salaviestihanke: käsikirjoitus. By Marko Niemi. MOT 30.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti