maanantai 16. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen: Pariisi 4 - 209 -

CC by  Mimmi L. 
Tv-kriitikko Sonia Saraiyan mukaan "Real Time" oli 1. ohjelma, jossa perjantai-iltana kommentoitiin Pariisin pommi-iskuja USA:ssa.

Tässä liberaalin koomikon Bill Maherin show'ssa oli tuona iltana vieraana feministi-muslimi-kirjailija Asra Nomani.

     *     *     *


Sekä Nomani että Maher luonnollisesti tuomitsivat tavallisiin pariisilaisiin ja turisteihin kohdistuneet iskut.

Bill Maher on usein ohjelmassaan käsitellyt Islamin eri muotoja mm. ISIS oli vuosi sitten aiheena. Ja häntä on myös arvosteltu siitä, miten hän on niputtanut niin shiat kuin shunnit samaan kastiin, minkä hän on tosin tehnyt tietoisesti ja tarkoituksellisesti provosoidakseen keskustelua.

Pohjimmiltaan Maher on kaikkia ideologioita vastaan oli kyse sitten uskonnoista tai poliittisista ideologioista tai hän suhtautuu niihin hyvin kriittisisesti.

     *     *     *

Välittömästi Pariisin pommi-iskujen jälkeen Salon.comin Sonia Saraiya näki tällaisen älyllisen suhtautumisen kääntöpuolena sen, että käsiteltäessä asioita asioina herkkyys tuntea myötätuntoa vaikkapa Pariisissa kuolleita / loukkaantuneita kohtaan kärsii.

Tosin tuntuu liioitellulta, ettei Maher olisi tuntenut  myötätuntoa. Studiossa voimakkaita tunteita voi olla parempikin välttää. Haastattelusta tunnekuohujen vallassa tulisi tuskin mitään.

Sen sijaan Saraiyan toinen pointti on kriittisempi. Kun Maher keskittyy show'ssaan yksipuolisesti muslimeihin ikään kuin he olisivat koko ajan syytettyinä muun maailman silmissä, tätä voi pitää jo melkoisena yksipuolisuutena. Rinnan olisi kuljetettava toista väkivaltaista maailmanuskontoa kristinuskoa ja vertailtava niitä toisiinsa, mikä voi olla kohtuuttoman vaikeaa yhden lyhyen ohjelman puitteissa.

Niin, ja ennen muuta kun ollaan Amerikassa niin katsojat kuin ohjelma ovat sen jälkeen mennyttä.

Linkit:

Bill Maher’s moral superiority: Grandstanding on Islam and political correctness while tragedy in Paris unfolds. The "Real Time" host wasted no time lighting into Muslims as news of the Paris attacks was still developing. Sonia Saraiya. Salon.com 16.11.2015

Let’s listen to Bill Maher: On Paris, religion and race, Maher walks a fascinating and tricky line. He's not always right, but Maher's posing provocative questions, and answering them with intelligence, consistency. By Sophia A. McClennen. Salon.com 15.11.2015

Real Time with Bill Maher: Is ISIS Islamic? (HBO). YouTube (2014)

Real Time with Bill Maher: Asra Nomani Interview (HBO). YouTube (13.11.2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti