tiistai 17. marraskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen: Pariisi 5 - 209 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään aloin klo 7:n jälkeen kuunnella radiosta Yle Puheen "Puheen aamua". Keskustelun aiheena oli yllätyksettömästi Pariisin iskut - ja teemana mm. pelot, joita tällainen ihmisissä aiheuttaa.

     *     *     *


Ja juuri peloista haastateltavana oli akatemiatutkija, kaupunkimaantieteen dosentti Hille Koskela Turun yliopistosta.

Koskela näkee, että ihmiset osaavat tänä päivänä paremmin kuin WTC-iskujen aikaan vuonna 2001 käsitellä tällaisia asioita. Terrori-iskuja kun on ollut jatkuvasti ympäri Eurooppaa.

Riskinä kuitenkin on, että pelot aiheuttavat vihaa, vihantunteita muslimeita ja muslimiyhteisöjä kohtaan. Hille Koskela kuitenkin uskoo, että ihmiset ovat sen verran sivistyneitä, että he ymmärtävät turvapaikanhakijoiden olevan paossa juuri tällaisia ilmiöitä kuin mitä Pariisissa tapahtui.

Pahinta näissä iskuissa arjen kannalta on sattumanvaraisuus, sillä niiltä ei voi mitenkään varautua. Hyvänä hän puolestaan pitää sitä, että pariisilaiset eivät ole antaneet tällaisen pitkään häiritä omaa elämäänsä vaan ovat nopeasti siirtyneet takaisin päiväjärjestykseen.

Iskujen tarkoituksena on levittää pelkoa, missä ne eivät tänä päivänä onnistu niin hyvin kuin aiemmin. Tosin esim. media raflaavilla otsikoilla tehostaa tapahtumien vaikutuksia. Ja myös vakava lehdistö helposti sortuu populismiin uutisoinnissaan.

     *     *     *

Kuuntelin muutenkin aamun lähetyksen aika tarkkaan, myös välissä tulleet Ylen "Uutiset". Kaikissa laulettiin yhtä ja samaa virttä. EU:n, myös Suomen, tulisi sotilaallisesti panostaa 'terrorismin vastaiseen sotaan' Syyriassa ja Irakissa. Pelkkä verkoissa tapahtuva hybridisota ei riitä.

Ranskan presidentti Francois Hollande esittää Pariisin iskujen takia ns. turvatakuiden käyttöönottoa EU-maiden välillä, mikä voi merkitä sitä, että Suomi joutuu osallistumaan sotatoimiin Syyriassa ja Irakissa, mikäli Hollanden tulkinta sodasta myös terroritilanteessa hyväksytään. Näinhän USA teki jo vuonna 2001 WTC-iskujen jälkeen.

Toisessa jutussa arvostettu Foreign Policy -lehti arvioi, että nyt olisi vihdoin aika jälleen kerran NATO:n rauhankumppaneineen astua areenalle. Tämäkin merkitisi Suomen sotilaallista mukaan tulemista tähän Lähi-idän kriisiin.

Lisäksi USA:n presidentti Barack Obama kovistelee samaan aikaan EU:ta osallistumaan suuremmassa määrin sotilaallisesti sotaan ISIS:iä vastaan.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Suomen sotilaat löytävät pian itsensä keskeltä kansainvälistä kriisiä.

    *     *    *

Amerikkalaiset ovat käyneet kuumana viime päivinä, sillä Pariisin terroristi-iskuista on tehty kapula presidenttipeliin - ja ennen muuta demokraatteja vastaan.

Obama lupasi aiemmin syksyllä, että USA ottaa vastaan 10 000 syyrialaista, ja heitä on ehtinyt tulla maahan 2 000 pakolaista. Konservatiivien pääehdokas Donald Trump kuitenkin levittää härskisti kampanjassaan misinformaatiota siitä, miten maahan on tullut "jopa satoja tuhansia syyrialaisia", joiden joukossa on liuta terroristeja.

Kymmenen etelän, konservatiivisen osavaltion kuvernöörit ovat puolestaan ilmoittaneet, etteivät he ota pakolaisia vastaan. Siitäkin huolimatta että asia ei edes ole heidän päätösvallassaan.

Suurin älä-mölö on kuitenkin syntynyt huhusta, että ISIS suunnittelee seuraavaksi iskua Washingtoniin.

Linkit:

Puheen Aamu. By Juuso Pekkinen ja Silja Raunio. Yle Puhe 17.11.2015 klo 7:00 -> (#puheenaamu)

Hille Koskela. Pelkokierre – pelon politiikka, turvamarkkinat ja kamppailu kaupunkitilasta. 2009. (kirja)

NATO's turn to attack. By James Stavridis. Foreign Policy 14.11.2015

ISIS threatens attack in Washington in new video. New York Post. 16.11.2015 (Reuters)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti