sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Chaplin: "Parrasvalot" (1952)


Uransa loppupuolella oleva koomikko ja nuori itsetuhoinen balleriina joutuvat pitämään huolta toisistaan löytääkseen merkitystä ja toivoa elämiinsä. (IMDb)

"Parrasvalot (1952) on yhdysvaltalainen elokuva, jonka ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti Charles Chaplin. "Parrasvaloissa" on viittauksia Chaplinin omaan elämään, persoonallisuuteen ja uraan. Esimerkiksi Therezan tarinassa on samankaltaisuuksia Chaplinin äidin kanssa ja Therezan ja Calveron rakkaussuhde muistuttaa Chaplinin ja Oona O'Neillin avioliittoa.

"Parrasvalot" on ainoa elokuva, jossa Charles Chaplin ja Buster Keaton esiintyvät yhdessä. Chaplin ei aluksi kirjoittanut Keatonille osaa elokuvan loppupuolen musikaalikohtaukseen, koska uskoi roolin olevan liian pieni Keatonin kaltaiselle merkittävälle koomikolle. Kun Chaplin kuuli Keatonin kärsineen vastoinkäymisistä niin urallansa kuin avioliitoissaan, hän vaati Keatonia esiintymään. Huhupuheiden mukaan Chaplin olisi kateellisena leikannut elokuvasta osan kohtauksia, joissa Keaton näytteli. Keatonin elämänkertoja Rudi Blesh ja Chaplinin poika Sydney uskovat kuitenkin Keatonin kohtausten mahdollisen leikkaamisen olleen tarinankerronnallisista syistä johtuvaa eivätkä suinkaan Chaplinin kateutta. (Wikipedia)

     *     *    *

YLE TEEMA KLO 18:00

     *     *     *

Elokuvaa sanotaan Chaplinin testamentiksi maailmalle, mikä näkyy ehkä yliyrittämisenä, mutta elokuva ei ole ollenkaan hassumpi, sillä esim. Internet Movie Databasen käyttäjät ovat antaneet "Parrasvaloille" (1952) huippupisteet.

Asetelma on Chaplinille jotenkin turhan tyypillinen. Samalla tavalla kuin kulkuri-elokuvissaan, tässäkin hänen vastanäyttelijään on häntä 1/2-vuosisataa nuorempi kaunotar, mutta jos niin ei olisi, asetelma ei olisi uskottava.

Käsikirjoitus dialogeineen on poikkeuksellisen tarkkaan harkittu ja yritetty ladata merkityksellisillä ja filosofisilla ajatuksilla, mitkä tuntuvat toisinaan korneilta. Chaplinista ei ole tekstinikkariksi vaan hän halusi - niin elämässä kuin estradilla - käydä intohimoisesti suoraan asiaan (jos ei muuta niin imitoimalla ja pelleilemällä).

      *     *     *

Kerronta on viehättävää ja tyypillistä Chaplinia. Tarina aaltoilee ja läikkyy. Aluksi entinen / työtön koomikko Calveron (Charlie Chaplin) on antavana osapuolena ja auttaa nuorta tanssijatarta Therezaa (Claire Bloom) pääsemään takaisin jaloilleen / elämänsyrjään kiinni. Ja sitten osat vaihtuvat - kumpikin tarvitsee toisiaan selvitäkseen elämässä eteenpäin.

"Parrasvalot" huipentuvat parrasvaloihin. Koomikko saa vielä viimeisen tilaisuutensa esiintyä ja onnistuu siinä, mutta kuolee esityksen aikana tapahtuneeseen onnettomuuteen, josta tulee osa hänen viimeistä esitystään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti