perjantai 13. marraskuuta 2015

Cohen: "The Rat Pack" (1998)


Kurkistus kuuluisaan 1960-luvun viihdetaiteilijoiden joukkoon, joita kutsuttiin nimellä 'Rat Pack' ja miten heidän lumoavat liittonsa ja huoleton sekä hienostunut, myyttinen elämäntyylinsä syntyi. (IMDb)

"Rat Pack" (1998) on HBO:n televisioelokuva, joka on genreltään draama, ja sen ohjasi Rob Cohen ja käsikirjoitti Kario Salem. "Rat Pack" kertoo Rat Packista. Pääosissa ovat Ray Liotta Frank Sinatrana, Joe Mantegna Dean Martinina, Don Cheadle Sammy Davis Juniorina ja Angus Macfadyen Peter Lawfordina. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 21:00

    *     *    *

The Rat Pack -ryhmän  kuuluisimmat jäsenet olivat Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford ja Joey Bishop. Ryhmä teki yhdessä mm. elokuvia, musiikkialbumeja ja lavaesityksiä. Vaikka Rat Pack oli maineeltaan maskuliininen "äijäporukka", kuului siihen myös naisjäseniä, kuten Shirley MacLaine, Lauren Bacall ja Judy Garland.

Aatteellisiin puolueisiin ja kapitalismiin perustuvan demokratian mätä ydin siistissä, esteettisessä paketissa. Tämän pitäisi olla kaikkien yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden kurssivaatimuksissa, eikä vain vaatimuksissa. Opiskelijoilta olisi myös vaadittava, että he todella ymmärtävät edes jotain. Osaavat lukea ympäröivää maailmaa kuin avointa kirjaa. Niin kuin tämän elokuvan ohjaaja & käsikirjoittaja.

     *     *      *

Elokuvan alku on suorastaan maaginen ja lumoava, jumalallisten ystävysten elämän kuvaamista ennen kuin siinä paljastuu suhteessa ulkopuoliseen maailmaan säröjä, jotka syntyvät siitä, että rotta-jengin miehillä ja naisilla on suhteita niin politiikan kuin talouselämän huipulle (mafia) asti.

Huikein on kertomus siitä, miten Frank Sinatran johdolla John F. Kennedy nostettiin presidentiksi. Ilman rotta-jengin masinoimia pahan voimia katolista presidenttiä ei olisi saatu koskaan valtaan.

Mafian avulla ay-liike taivutettiin Länsi-Virginiassa tukemaan Kennedyä, mikä oli käänne presidentinvaali-kampanjassa.

    *     *      *

Valtaan ei päässyt vain John F. Kennedy vaan vallassa oli koko Kennedyn klaani. Mm. oikeusministerinä presidentin veli Bobby Kennedy. Valtaan päästyään miehet unohtivat osan vanhoja ystäviään, joita ilman he eivät olisi olleet asemissaan, mikä johti mutkikkaan prosessin kautta lopulta siihen, että veljekset pääsivät hengestään. Siitä tämä elokuva ei kuitenkaan kerro.

Mutta se kertoo mm. 1960-alun valtioterrorismista, ja sen surkeasti epäonnistumisesta Kuuban Sikojen lahden maihinnousussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti