torstai 5. marraskuuta 2015

Eastwood: "Armoton" (1992)


Eläkkeelle jäänyt pyssynheiluttaja William Munny ottaa vastentahtoisesti viimeisen hänelle tarjotun työn. Apuna hänellä on vanha kamu ja nuori mies. (IMDb)

"Armoton" (1992) on Clint Eastwoodin ohjaama lännenelokuva.
"Armoton" merkitsi Eastwoodin hyvästejä pyssysankarin hahmolle. Sen jälkeen ohjaaja-näyttelijä alkoi hakea sankaruutta arjesta ja ihmissuhteiden kuvaus tuli entistä tärkeämmäksi. Elokuva sai peräti neljä 'Oscar' -palkintoa. (Wikipedia)

      *     *      *

TÄNÄÄN MTV3 KLO 22:40

     *     *     *

Viimeksi näin tämän elokuvan vuosi sitten. Ja onhan se katsottava, kun se kerran tulee. Televisiosta. Eikä muutakaan huvita tehdä.

Clint Eastwoodin käsikirjoitukset, ohjaukset ja näyttelijäntyö ovat kiinnostavia tutkielmia aina johonkin ilmiöön. Tässä elokuvassa päähenkilö William Munny on elänyt yli 10 vuotta tavallisena farmarina ja perheenisänä, viimeiset vuodet yksinhuoltajana. Hän katuu ja häpeää - niin kuin monet entiset rikolliset - menneisyyttään ja on vannonut vaimolleen ja Luojalleen, että pysyy kaidalla tiellä loppuelämänsä.

Elämä on kuitenkin köyhää ja kurjaa ja hän haluaisi antaa paremman elämän lapsilleen. Joten tilaisuuden tullen vanha konkari ja lännen legenda repsahtaa hetkeksi pahoille teille vielä viimeisen kerran.

     *    *    *

Pienessä radanvarsikaupungissa Big Whiskeyssä kaksi cowboyta viiltelee prostitioidun, jonka kollegat janoavat miehille kostoa ja levittävät huhua siitä, että he maksavat 1000 dollaria sille, joka tappaa miehet. Tästä tarina lähtee liikkeelle.

Verisen tarinan lopuksi, jossa syntyy liuta ruumiita, lopputeksteissä todetaan, että Munny muutti tämän jälkeen lapsineen San Fransiscoon ja perusti menestyvän kauppaliikkeen. Kuka sitä sanoikaan, että menestyvä yritystoiminta perustuu aina jollain tavoin rikolliseen toimintaan (vrt. verosuunnittelu)? Niin oli ainakin tässä tapauksessa ja 2. maailmansodan jälkeisessä Saksassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti