torstai 26. marraskuuta 2015

Hardy: "Uhrijuhla" (1973)


Poliisikonstaapeli lähetetään skotlantilaiselle saarelle kylään etsimään kadonnutta tyttöä, jota kyläläiset eivät aluksi tunnu tuntevan. Sitten tapahtumat muuttuvat aina vain oudommiksi monine harmittomine riittteineen... (IMDb)

"Uhrijuhla" (1973) on brittiläinen kauhuelokuva. Genreksi sille on kauhun lisäksi määritelty myös jännitys, mysteeri, musikaali ja rikos. Se kertoo uskovaisesta poliisista, joka lähtee etsimään kadonnutta tyttöä pakanalliselle saarelle, jota johtaa outo lordi Summerisle (Christopher Lee). Saaren asukkaat väittävät, etteivät ole kuulleet mitään koko tytöstä. Elokuvasta tehtiin vuonna 2006 uusintaversio "The Wicker Man". (Wikipedia)

     *     *      *

Kuinkahan monta kertaa olen nähnyt tämän elokuvan viimeisen 5 vuoden aikana? Aina kun se on tullut TV:stä niin kuin nytkin Yle Teemalta. Tarina osoittaa miten naurettavaa on ylimielinen uskonnollinen ajattelu, jota maailman sotaisat ja valtioiden pakkokoneistoihin nojaavat valtauskonnot niin kristinusko kuin islam ilmentävät.

Toki kansan uskomuksissa ja uskonnoissakin ovat puutteensa, mutta ne ovat helposti korjattavissa.

     *     *     *

Saarelaisten elämäntapa on kuvattu luonnon- ja ihmisläheiseksi, haluttavaksi ja toivottavaksi. Se on voinut olla olemassa vain siksi, että yhteisö elää syrjäisellä saarella omaa elämäänsä ja käy vain kauppaa valtaväestön kanssa.

Ihmiset ovat esitetty Iso-Britannian saarilla asuneena alkuperäiskansana ennen kristinuskon rapauttavaa ja tuhoavaa vaikutusta.

     *     *     *

Juoni on oikeastaan salaliitto Iso-Britannian valtiota vastaan, mutta se on suodattunut saarelaisten oman maailmankatsomuksen läpi. Yksi saarelaisista on tehnyt ilmoituksen kadonneesta nuoresta naisesta. Ja poliisin silmin näyttää siltä, että tyttö on joutunut jonkinlaisen rituaalimurhan kohteeksi, mistä ei ole kuitenkaan kysymys.

Kun poliisi saapuu syrjäiselle saarelle, sen asukkaat johtavat päivän ja toisenkin miestä ihan harhaan. Hän tekee itsestään narrin, joka lopulta jopa pukeutuu narrin vaatteisiin - ja kaiken lisäksi vielä vapaaehtoisesti - kolkattuaan yhden saarelaisen.

Saarelaisten vedätys johtaa miehen merenrantaan Valpurin -päivän kulkueen mukana. Rannalla hän yllättäen kohtaa kadonneen tytön, joka teeskentelee, että hän on joutumassa vasten tahtoaan uhratuksi. Tyttö johdattaa miehen rannassa olevan suuren luola läpi suoraan juhlan päänäyttämölle, jossa on valtavan kokoinen puusta rakennettu miehen hahmo.

Edellisen vuoden kurja hedelmäsato on tarkoitus ehkäistä ihmisuhrilla, eikä se ole suinkaan nuori tyttö, vaan poliisi itse. Hän edustaa valtion voimaa ja mahtia, joka ulottuu aina kuninkaaseen saakka, minkä saarelaiset uskovat auttavan heitä saamaan jatkossa parempia satoja. Poliisi poltetaan uhrieläinten mukana roviolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti