sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Iñárritu: "21 grammaa" (2003)


Outo onnettomuus tuo yhteen hyvin sairaan matemaatikon, surevan äidin ja uskoon tulleen ex-vangin. (IMDb)

"21 grammaa" (2003) on yhdysvaltalainen meksikolaisen Alejandro González Iñárritun ohjaama draamaelokuva. González käytti elokuvassa episodimaista kerrontatyyliä, jossa hän hajotti kerronnan epäkronologiseen järjestykseen. Elokuvan pääosissa ovat Sean Penn, Naomi Watts ja Benicio del Toro. (Wikipedia)

     *     *    *

Päähenkilöksi jännittävän pirstaleisessa, monen tarinan samanaikaisessa, kerronnassa nousee kuolemaa tekevä matemaatikko Paul Rivers (Sean Penn), jonka elämä mullistuu täysin, kun hän yllättäen eräänä yönä saa uuden sydämen. Mies on naimisissa Maryn kanssa, joka Paulin elämän oletettujen viimeisten viikkojen aikana haluaa epätoivoisesti tulla raskaaksi.

Sydämen hän saa toisen tarinan päähenkilön Christina Peckin (Naomi Watts) mieheltä Michaelilta, joka jäi auton alle samoin kuin hänen kaksi pientä tytärtään eräänä tavallisena aamuna ja kaikki kuolevat kotinsa nurkilla.

Kolmannen tarina päähenkilö Jack Jordan (Benicio Del Toro) on uskoon hurahtanut entinen vanki, joka ajaa Michaelin ja tyttöjen päälle. Hänellä itsellään on vaimo ja kaksi pientä lasta. Mies pakenee kolaripaikalta, mutta ilmoittaa itsensä myöhemmin poliisille.

     *     *     *

Tarinat alkavat kietoutua toisiinsa, kun Paul haluaa tietää kenen sydän hänellä on. Hän palkkaa yksityisetsivän ja saa selville niin luovuttajan kuin myös sen, kuka onnettomuuden oli aiheuttanut.

Paul tutustuu - ja rakastuu (mikä on molemminpuolista) - Chrisiin, joka on leski perheensä kuoleman jälkeen ja tulee kaiken lisäksi raskaaksi Paulille. Elämä alkaa uudelleen kummankin osalta. Paul eroaa vaimostaan Marysta, joka hänkin on tekeytymässä raskaaksi Paulin spermalla, vaikka Paul ei sitä halua.

     *     *     *

Chrisin on ymmärrettävistä syistä vaikea päästä yli perheensä menetyksestä - ja hän janoaa kostoa. Paul haluaa hyvittää saamansa jatkoajan toteuttamalla Chrisin toiveen. Hän hankkii aseen ja on tappaa Jack Jordanin, mutta lopulta päästää hänet menemään.

Jordan elää toisaalta syvässä syyllisyydessä tekemistensä kanssa, ja eräänä yönä tulee Crisin ja Paulin luokse - ja vaatii Pauia ampumaan itsensä! Käsirysyssä Paul ampuu itseään ja on kuolla toistamiseen.

     *     *     *

Loppu on niin onnellinen kuin se tällaisessa tilanteessa voi olla. Jordan saa jonkinlaisen anteeksiannon tms jumalaltaan ja alkaa elää perheensä kanssa tavanomaista perhe-elämää. Ja Chris ja Paul lyövät hynttyyt yhteen. Myös Paulin eksä saa mitä haluaa eli lapsen Paulilta ja muuttaa yksikseen Lontooseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti