perjantai 20. marraskuuta 2015

Lee: "Do The Right Thing - Kuuma päivä" (1989)


Vuoden kuumimpana päivänä Brooklynin Bedford-Stuyvesantin alueen eräällä kadulla jokaisen viha ja kiihko kytee aina siihen asti kunnes tapahtuu väkivaltainen räjähtäminen. (IMDb)

"Do the Right Thing – Kuuma päivä" (1989) on Spike Leen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 1989, jossa hän myös näytteli. Elokuva kertoo tarinan rasismista monikulttuurisessa kaupunginosassa Bedford-Stuyvesant (Brooklyn, New York City) vuoden kuumimpana päivänä. (Wikipedia)

     *     *     *

YLE TEEMA KLO 21:00

     *     *     *

Elokuva joka sopii hyvin katseltavaksi sellaisen vuoden jälkeen kuin mitä oli vuosi 8 / 2014- 8 / 2015. "Do the Right Thing" (1989) ehkä hieman ironisoiden osoittaa, miten helposti rotumellakka syntyy kun on syntyäkseen. Poliisin otteet ovat samat kuin tänä päivänä, ja siksi kuolemantapauksia sattuu, ja nostattaa vihantunteita.

Elokuvassa mustat tuhoavat paikallisen Salin pizzerian, joka on ollut heidän asuinalueellaan 25 vuotta. Italialaisen Salin (Danny Aiello) ja mustien välit ovat olleet kunnossa aina tähän tiettyn heinäkuun päivään asti, jolloin kaikki räjähtää käsiin monien sattumien summana.

     *      *     *

Vaikka kaikki tapahtuu ihmisten silmien edessä, on vaikea sanoa, miksi tilanne riistäytyy täysin käsistä. Triggerinä on Salin väärä sanavalinta, kun hän riitelee kahden mustan nuoren miehen kanssa. Riidasta seuraa tappelu, johon muut pizzeriassa olevat tulevat mukaan. Tämän jälkeen kahakka siirtyy ulos.

Kun Mookie (Spike Lee) heittää roskatynnyrin lasin läpi, on se merkki muille rynnätä sisään pizzeriaan sekä ryöstää ja tuhota paikka. Ja lopulta koko pizzeria on liekeissä. Kun poliisi ja palokunta tulevat paikalle, viha suuntautuu heitä kohtaan. Ja kaaoksen keskellä  Radio Raheem (Bill Nunn) kuolee poliisien kohdistaessa voimankäyttönsä mielivaltaisesti valittuun suurikokoiseen nuoreen mieheen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti