torstai 12. marraskuuta 2015

Lonergan: "Margaret" (2011)


Nuori nainen näkee bussionnettomuuden ja tulee vedetyksi mukaan tapaukseen, ja kysymys kuuluu: vaikuttiko hän tahallisesti muiden ihmisten elämään? (IMDb)

"Margaret" (2011) on draamaelokuva, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Kenneth Lonergan. Pääosissa ovat Anna Paquin, Matt Damon, Mark Ruffalo, J. Smith-Cameron, Kieran Culkin, Olivia Thirlby, and Rosemarie DeWitt. (Wikipedia)

     *     *      *

TÄNÄÄN AVA KLO 21:00

     *     *     *

Aika hämmentävä elokuvakokemus. Hyvin elämänmakuinen teos tunnekuohuineen ja ristiriitaisuuksineen. 17-vuotias Margaret (Anna Paquin) oli oikeastaan elokuvan ainoa aikuinen, joka otti tekemisistään vastuuta, mikä meni tosin hieman överiksi. Samaan aikaana hänessä oli teinin ja nuoren aikuisen ehdottomuutta ja tinkimättömyyttä, joka ei käytännössä toiminut loppuun asti.

Margaret näkee kolarin, eikä vain näe, vaan itse osittain aiheuttaa sen, sillä hän käytöksellään suuntaa kuljettajan huomion ja katseen itseensä. Heti kolarin jälkeen Margaret tuntee myötätuntoa miestä kohtaan, ja menee siinä niin pitkälle, että valehtelee poliisitutkinnan yhteydessä, että liikennevalot olivat vielä vihreällä.

Tosiasiassa valot olivat vaihtuneet jo sekuntteja aiemmin ja nainen, joka oli keskellä suojatietä ei voinut tehdä mitään. Hän kuoli Margaretin syliin.

Bussikuski ei ottanut vastuuta kolarista, eikä tietysti kertonut valojen jo vaihtuneen.

Jälkikäteen Margaret katuu valheellista lausuntoaan, ja muuttaa tarinaansa. Lopputulos on kuitenkin se, että kuljettajaa ei edes eroteta työpaikastaan, mikä oli Margaretin tavoitteena (tosin hän ei ollut tapauksen osapuoli vaan vain silminnäkijä). Varsinaiset osapuolet sopivat vain rahallisesta korvauksesta, minkä bussiyhtiö maksoi kuljettajansa puolesta.

Avoimeksi jäi Margaretin oma kohtalo. Saiko hän itse kenties sakon / tuomion väärästä valasta? Ilmeisesti ei. Hieman häiritsevää oli, että hän ei myöskään täysin ymmärtänyt omaa vastuutaan tilanteessa vaan koko ajan leimasi kuljettajan syntipukiksi, mitä hän tosin olikin, mutta ei yksinään.

Kun asianajaja tutkii miehen taustoja sieltä tulee esiin, että hänellä on myös muita kolareita parin edellisen vuoden ajalta, mutta häntä ei ole syytetty mistään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti