lauantai 14. marraskuuta 2015

Morales: "Julian silmät" (2010)


Kertomus naisesta joka menettää vähitellen näkönsä, ja yrittää samalla selvittää 2-sisarensa mystistä kuolemaa. (IMDb)

"Julian silmät" (2010) espanjalainen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Guillem Morales ja kirjoittanut Morales ja Oriol Paulo. (Wikipedia)

     *    *     *

Kauhuelokuva ja trilleri, jossa on hyödynnetty vanhaa eurooppalaista uskoa vainajiin. Aivan elokuvan alussa tähtitieteilijä-sisko Julia tuntee kurkussaan kuristavan tunteen. Hän tietää heti että hänen siskolleen Saralle on tapahtunut jotain. Hänet löydetään kotoaan hirrestä.

Julia on ainoa, joka uskoo, ettei Sara ole voinut tehdä itsemurhaa, ja katsojalle jää mielikuva, että hänet on luultavasti tappanut häntä hoitanut mies Ivan. Elokuvan lopulla Ivan paljastuu naapurin sokean rouvan yli 10 vuotta aiemmin yllättäen kotoaan lähteneeksi pojaksi Angeliksi.

Miksi Angel olisi tappanut Saran, ei tosin tule mistään esiin. Angel on esitetty elämän kolhimaksi ja syrjäytyneeksi nuoreksi mieheksi, mutta hän tekee toisaalta hoitajan töitä näkövammaisten kanssa. Saran lisäksi hän myöhemmin hoitaa tämän sisarta Juliaa.

Juuri Sara ja Juulia ovat hänen pakkomielteensä, joka hipoo uskottavuuden rajaa. Oliko hän lapsena kenties tutustunut naapurin häntä 10 vuotta vanhempiin nuoriin naisiin ja rakastunut heihin tms?

     *    *    *

2-siskoksilla on kummallakin perinnöllinen silmänpohjan rappeumasairaus, joka johtaa vääjäämättä sokeutumiseen, jollei silmiä leikata sopivassa vaiheessa, eikä sekään aina estä taudin etenemistä.

Saran sairaus oli puhjennut vuotta aiemmin ja Julia oli saanut siitä vasta ensimmäiset oireet. Tunnejärkytykset pahentavat tautia, mikä nopeuttaa Julian sairauden etenemistä ja lopulta hän on samassa pisteessä kuin sisarensa - ja hänet leikataan vähän Saran kuoleman jälkeen.

     *     *     *

Elokuvan jännitys tihenee, kun Julia saa vähitellen selville, että Ivanilla on ehkä jotain tekemistä Saran kuoleman kanssa ja tämä on ehkä ollut hänen mystinen poikaystävänsä, jota kukaan ei ole oikeastaan nähnyt.

Katsoja ei annettujen tietojen perusteella pysty päättelemään varmasti, mitä elokuvassa loppujen lopuksi tapahtuu.

Oliko niin että Ivan murhasi Saran vai oliko se todellakin jokin mystinen 'vainaja'? Julian kanssa Ivanilla joka tapauksessa oli yhteenotto, jossa Ivan melkein onnistuu puukottaa naisen hengiltä. Toisaalta myös Julia heilutteli veistä ja on puukottaa miehen. Ja kun poliisi tulee paikalle, mies viiltää itseltään kurkun auki ja kuolee.

    *     *      *

"Julian silmät" (2010) -elokuvan tarina ei ole johdonmukainen ja sitä voi yrittää tulkita monella tavalla. Kaikki loogistaminen hajottaa tarinan pirstaleiksi. Oikeastaan elokuva lähinnä vain ruokkii katsojan pelontunteita ja synnyttää vainoharhaisen vaikutelman. Manipulatiivinen ja hieman kyseenalainen kokonaisuus.

Ei Turussa katseltavaksi, eikä (media)luku- ja kirjoitustaidottomien poliisien opetusvideoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti