keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Nichols: "Wolf" (1994)


Kirjankustantaja Will Randall muuttuu ihmissudeksi ja hänen täytyy taistella saadakseen pitää työpaikkansa. (IMDb)

"Wolf" (1994) on amerikkalainen romanttinen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Mike Nichols ja pääosissa Jack Nicholson ja Michelle Pfeiffer. Käsikirjoituksen ovat tehneet Jim Harrison ja Wesley Strick, joka se perustuu Harrisonin esikoiskirjaan "Wolf: A False Memoir" (1971).

     *     *     *

TÄNÄÄN 5:LTA KLO 21:00

    *     *     *

Jack Nicholsonin suoritus tässäkin elokuvassa on huippuluokkaa - puhumattakaan roolista ihmissutena. Käsikirjoitus on niin hyvin kirjoitettu, että tekstin haluaisi lukea ihan tekstinäkin. Jim Harrison on hyvin perehtynyt aiheeseensa.

Ihmissudet ja vampyyrit ovat selvästi etäisiä sukulaisia keskenään, ja niin kuin niin usein kristillinen perinne on nielaissut sisäänsä vanhat kansantarinat, mutta ei tässä tapauksessa. Ihmissusi-tarinat ovat ehtaa pakana-viihdettä toisin kuin Bram Strokerista "Draculasta" ja vastaavista tarinoista lähtöisin olevat vamppi-tarinat.

     *     *     *

Loppu tuo mieleen mm. Edgar Rice Burroughsin 'Tarzan'-tarinat. Ihanteena ei ole enää lihaksiaan pullisteleva, ihmiskieltä sönköttävä vähämielinen valkoinen villi vaan selkeästi ihminen alkutilassaan parhaimmillaan erotiikkaa ja väkivaltaa tihkuvana petona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti