tiistai 10. marraskuuta 2015

Prause: "Historian harhaluuloja" (1969)


"Historian harhaluuloja ja totena esitettyjä taruja" (1969) on Gerhard Prausen kirjoittama kirja. Kirja on käännetty saksan kielestä (Niemand hat Kolumbus ausgelacht: Populäre Irrtümer der Geschichte richtiggestellt). Kirja käsittelee historiallisia väärinkäsityksiä mm. Galileosta, Tiberiuksesta ja Katariina II:sta. (Wikipedia)

     *    *     *

Sisällys:
Keisari Tiberiuksen - Ei Kolumbukselle naurettu - Luther ei naulannut teesejään linnakirkon oveen - Väärennökset muuttavat maailmaa: senaattoreita, ruhtinaita ja paaveja - Puheet rynnäköstä Bastiljiin ovat pötyä - Lukukirjojen kertomukset voivat johtaa harhaan - Galilei ei ollut marttyyri - Potemkinin aikaansaannokset eivät olleet kulisseja - Köpenickin kapteenin tarinan vähän tunnettu toinen osa - Lincolnin ja Kennedyn murhasta tunnetaan toistaiseksi vain virallinen totuus 

     *    *    *

Koulussa opetetaan sota- ja kirkkohistoriasta totuuksia, yksiä totuuksia, totuuksia, joita ei kyseenalaisteta ja joita ei voi kyseenalaistaa, koska siihen ei anneta mahdollisuutta.

Luterilaisuudessa yksi tunnetuimpia tarinoita on se, miten Martti Luther naulasi teesinsä Wittenbergin kirkon oveen. Tämä ei ole kuitenkaan historiallinen totuus, vaikka hyvä tarina. Ja sitä kerrotaan siitä huolimatta, vaikka tiedetään, ettei se pidä paikkaansa. Sellaisia ovat hyvät ja asiaa havainnollistavat tarinat.

Sekään ei pidä paikkaansa, että Lutherin teesit olisit hyökänneet ennen muuta anekauppaa vastaan. Hän halusi vain että tätä kauppaa tehdään hieman toisin.

     *     *    *

Christoffer Kolumbus on yksi merkittävimpiä kristinuskon ilosanoman levittäjiä, sillä hän on saanut kunnian Amerikan löytämisestä, vaikka hän ei sitä tietystikään löytänyt. Mm. Pohjois-Amerikassa asui 10 miljoonaa alkuperäisasukasta.

JATKUU...

Linkki:

95 teesiä. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti