sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Reitman: "Ghostbusters - haamujengi" (1984)


Kolme työtöntä parapsykologian tutkijaa perustavat ainutlaatuisen kummitusten hätistämispalvelun. (IMDb)

"Haamujengi" (1984) on tieteiskomediaelokuva, joka kertoo yliluonnollisia asioita vastaan kamppailevasta 'Haamujengistä'.  Elokuvan ohjasi Ivan Reitman ja pääosissa näyttelivät Dan Aykroyd, Bill Murray, Sigourney Weaver sekä Harold Ramis. (Wikipedia)

     *     *    *

Olen ehkä vuosia sitten nähnyt tämän 1. "Ghostbusters" (1984) -elokuvan, mutta en erityisemmin pitänyt siitä tai vain katsoin sen - ja se oli siinä. Niinhän sitä usein tekee. Elokuvat tulevat - ja menevät.

Nyt katsoin elokuvaa ehkä hieman toisin silmin. Elokuva linkittyy kiinnostavalla tavalla kansanperinteeseen eli kummitusjuttuihin ja 2-virranmaassa vuosituhansia sitten palvottuun elävään jumalaan Gozeriin ja tämän ilmentymiin, jotka edelsivät juutalaisuutta ja kristinuskoa, joihin kumpaankin "Ghostbustersissa" on kiinnostavia viittauksia.

    *    *    *

Vaikka ollaan metropolissa New Yorkissa, paikka kuhisee perinteisiä kummituksia, jotka kiusaavat kaupungin asukkaita.

Ja parasta elokuvassa ehdottomasti on ajatus siitä, että tieteen keinoin voidaan kehittää menetelmiä, joilla pelottavista Halloween -kummituksista on mahdollista päästä eroon tai ne voidaan ainakin säilöä, johonkin vankilan-tapaiseen paikkaan, missä ne eivät enää voi häiritä eläviä.

Yritystoiminta sujuu hyvin aina siihen asti kunnes kaupungin ympäristöviranomaiset puuttuvat liiketoimintaan. Syntyy kaaos, kun kummitukset pääsevät vapaaksi, mutta 'Haamujengin' ansiosta - naurettavalla tavalla - koko maailma pelastuu. Tässä elokuva meni turhan överiksi.

     *     *     *

Ei ole ihme, että elokuvasta tuli kultti-kuva, ja se poiki niin sarjakuvia kuin jatko-osia. Ontuvaa tarinaa ei valitettavasti jatkossakaan oikaistu vaan eteenpäin on jatkettu aluksi valitulla tiellä. Tehty vain viihdettä viihteen vuoksi, vaikka aineksia olisi paljon parempaan.

Uskovaisia ei ole kuitenkaan haluttu loukata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti