keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Sivelä: "Kaiken takana on salaliitto. Tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan" (2015)


'Syyskuun 11. päivän' -iskun takana oli Yhdysvaltain hallitus, kuulento kuvattiin studiossa, Area 51:ssa piilotellaan humanoidien ruumiita ja ilmastonmuutos on lavastettu juttu – tai näin salaliittoteoriat ainakin väittävät.

"Kaiken takana on salaliitto" (2015) kurkistaa salaliittoteorioiden mystiseen maailmaan. Paljastussivusto WikiLeaks osoittaa, että salaliittoja on todella olemassa, mutta miten erottaa terve kritiikki huuhaasta? Miksi jotkin tapahtumat – kuten ebolaepidemia tai Kennedyn murha – kylvävät epäilyksen siemeniä? Miksi Bilderberger, vapaamuurarit ja illuminaatit esiintyvät monissa teorioissa? Mikä salaliittoteorioissa kiehtoo?

"Kaiken takana on salaliitto" etenee kansan parissa elävistä uskomuksista dramaattisiin salamurhiin ja poliittisista juonitteluista maailmanvalloitusteorioihin. Vetävästi kirjoitettu ja asiantunteva teos muistuttaa, että salaliittoteoriat perustuvat vanhaan totuuteen: kaikkein eniten meihin vetoaa hyvä tarina. (Takakansi)

     *     *    *

Jonas Sivelän kirja "Kaiken takana on salaliitto" (2015) syntyi eräänlaisena sivutuotteena hänen tehdessään väitöskirjaansa eteläafrikkalaisten AIDS:iin liittyvistä uskomuksista.

Niin kiinnostava kuin kirja onkin esimerkiksi Suomea koskevissa kohdissa Sivelän ote on hieman haparoiva. Esimerkiksi suomalaisille luonteenomainen venäläisvastaisuus puskee läpi, oli sille sitten aina perusteita tai ei. Samaan aikaan jää näkemättä, miten suomalaiset itse rakentelevat tarinoitaan, mikä on tietysti kaikille suomalaisille helposti sokea piste.

     *     *      *

Kirjassa käydään aika monenlaisia tapauksia läpi niin kuin takakannestakin on pääteltävissä. Kaikki olennainen on sanottu kirjan alusa, kun Sivelä kertoo AIDS:ista.

Etelä-Afrikan mustat suhtautuvat AIDS:in hoitoon ja sen ennaltaehkäisyyn hieman samalla tavalla kuin suomalaiset poliitikot kansalliseen turvallisuuteen. Vanhoista viholliskuvista on lähes mahdoton päästä eroon, eikä siinä auta minkään maailman sivistys.

Muuten järkevät ihmiset kertovat yllättäviä tarinoita olettamistaan salaliitoista. Pahiksen roolissa tarinassa ovat valkoiset, USA ja jopa natsi-Saksa ja päällisin puolin tarina ainakin kertojistaan itsestään on uskottava - ja sen mukaan he toimivat.

Miksi tällaisia liittoja mustia vastaan on sitten olemassa? Se on hyvä kysymys. Faktahan on, että apartheidia harjoitettiin Etelä-Afrikassa pitkään, eikä se ole sinänsä mitään kuvittelua. Niin kuin ei sekään että amerikkalaiset lääketehtaat pyrkivät hyötymään sairaiden ja köyhien ihmisten kustannuksella.

    *    *     *

Ongelmana kansan tarinoissa ovat väärät uskomukset, jotka lisäksi sekoittuvat moderneihin kansantarinoihin eli urbaanilegendoihin, joissa niissäkin on virheellisiä käsityksiä asioista. Uskomuksena on esimerkiksi että kondomit ovat käsitelty öljyllä, joka levittää AIDS:ia, mikä saattaa kuulostaa uskomattomalta. Sen takia kondomeita ei käytetä. Niiden uskotaan olevan esim. valkoisen miehen ase mustia vastaan.

Samansuuntaisia ovat tarinat siitä, miten ruiskuttamalla esim. hedelmiin AIDS:ia sitä levitetään kansan keskuuteen. Tarinat ovat muunnoksia tunnetuista urbaanilegendoista, joissa tavalla tai toisella päähenkilö saa lääkeruiskusta AIDS-tartunnan siksi, että se löytyy milloin mistäkin.

     *    *    *

Salaliittoteoriat ja urbaanilegendat eivät ole tarinoina kaukana toisistaan, ja niitä voi olla vaikea aina erottaa toisistaan.  Esim. 'Syyskuun 11. päivän' -terroristi-isku synnytti koko joukon tarinoita, jotka liittyivät kaikkeen siihen, mitä tuona päivänä tapahtui. Sen lisäksi syntyi salaliittoteorioita siitä, kuka oli iskujen takana. Monet yksittäiset tarinat kietoutuvat yhteen ja muodostivat joten kuten koossa pysyvän teorian mm. siitä miten USA:n hallitus itse oli masinoinut iskun, mikä toki oli periaatteessa myös mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti