sunnuntai 1. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 607 "Paikalliset legendat - kulttuurimatkailun kohteina esimerkkinä PIEDMONT"
Etelä-Carolinan Piedmont on pienehkö vain 5 000 asukkaan yhdyskunta Saluda-joen varrella keskellä osavaltiota. Paikallisia kummitustarinoita ja #urbanlegends Piedmontista löytyy kymmenkunta, jotka ovat koottu yhteen taustoineen.

Tänä päivänä tällä vahvasti valkoisten, kristittyjen asuttamalla alueella, joka on syntynyt puuvillatehtaan ympärille, voi nähdä vaikka Paholaisen öiseen aikaan ja monia paikkoja taloja, metsiä ja teitä, joilla kummittelee. Pieniä punaisia miehiä ja vampyyreitäkin alueella tiettävästi asustaa.

    *    *     *

'Paholaisen jalanjälki' -tarina on tietysti uskonnollinen legenda, joka on ovelasti yhdistetty toiseen, Pohjois-Carolinassa kerrottuun samanlaiseen tarinaan. Piedmontin jalanjälki on hieman ihmistä suuremman taruolennon vasemman jalan jälki ja samankokoinen oikean jalan jälki löytyy satoja kilometrejä pohjoisemmasta, mikä on pannut uskonmiesten mielikuvituksen liikkeelle.

Eri puolilta USA:a löytyy  kalli-
oista
Paholaisen jalanjälkiä
     *     *     *

Kivi löytyy - tai löytyi - State Road 1131 -tien varrelta Largosta ja jälki on tarinan mukaan 1900 -luvun alkupuolelta.

Jäljen sai aikaan Pohjois-Carolinan Flat Rockissa asuva ja tunnetusti ilkeä mies. Kun mies teki kuolemaa, ja Saatana tuli hakemaan miestä, tämä huijasi Saatanaakin - ja sai tämän astumaan teräviin piikkeihin.

Kun naulat olivat iskeytyneet Paholaisen jalkapohjaan, hän pomppasi niin korkealle maasta, että kiveen jäi jälki hänen oikeasta jalastaan - ja vasen jalka iskeytyi maahan satojen kilometriaen päässä Etelä-Carolinan Largossa.

     *     *     *

Miehen tempusta oli se seuraus, ettei Saatana halunnut miestä enää mukaansa, eikä hän myöskään päässyt taivaaseen. Joten jopa Saatanaa pahempi mies vaeltaa edelleen haamuna kenties Largonkin maisemissa. (Ja sanomattakin on selvää, että 'Vainajien muistopäivän' aattona Halloweenina tällaiset pahikset ovat aina liikkeellä.)

Eikä tarina pääty vielä tähän sillä todellisuus on tarua ihmeellisempi. Kivi ei sijaitse enää alkuperäisen tien varrella vaan se joutui uuden tielinjauksen alle. Joten Tielaitos räjäytti kiven jalanjälkineen.

Kivi on kuitenkin vielä olemassa ja se on siirretty yksityiselle maalle. Tien varressa on edelleen kyltti 'Devil's Rock', joka johtaa Mr Harrisin luokse, joka ystävällisesti näyttää kiveä pientä maksua vastaan.

     *     *     *

Ensimmäinen folkloristien tuntema #urbanlegends eli yksi tarinan kymmenistä versioista, on kerrottu myös Piedmontissa eli 'Katoava liftari' ('Vanishing Hitchhicker'). Tämän tansseista tulevan tytön nimi on Lydia, ja kun autonkuljettaja on päässyt perille tytön antamaan osoitteeseen, hän huomaa tytön kadonneen...

Linkit:

100.3 The Q! (‏@TheQdotFM). Twitter  29.10.2015:
#Urbanlegends like #Devil'sTrampingGround are intriguing. Any there any spooky local legends? ~Megan http://linkis.com/com/1iu70 

The Devil's Tramping Ground. Stories from the Piedmont. North Carolina Ghost Stories and Legends

Piedmont, South Carolina. Wikipedia

Jan Harold Brunvand. The Encyclopedia of Urban Legends. 2005 (book)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti