sunnuntai 8. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 613 "Tarantino sotajalalla tuulimyllyjä vastaan?"
Pysähdyin "Oblivion" -elokuvan jälkeen hetkeksi silmäilemään twiitti-virtaa, ja ensimmäiseksi silmiini osui @Salonin viesti, joka liittyy elokuvaohjaaja Quentin Tarantinoon.

Tarantino on julkisuudessa vastustanut viime aikoina USA:ssa esiintynyttä poliisien harjoittamaa väkivaltaa. Vastaavasti häntä itseään on syytetty siitä, että hän vihaa poliiseja eli suomalaisittain sanottuna harjoittaa vihapuhetta poliiseja vastaan, mistä on seurannut, että hänen elokuviaan boikotoidaan mikä taas on saanut Tarantinon syyttämään hänen puheisiinsa reagoivia hänen sananvapauteensa puuttumisesta.

Koko kiista tuntuu oudolta, sillä Quentin Tarantino tekee tunnetusti äärimmäisen väkivaltaisia elokuvia... Siis mistä tässä oikein on kysymys? Sitä yritän selvittää.

    *    *     *

Julkista väittelyä Quentin Tarantino vastaan USA:n poliisivoimat (mm. Fraternal Order of Police -järjestön 325 000 jäsentä) on käyty muutamia viikkoja - ja tilanne on koko ajan pahentunut.

Taustalla on kovia faktoja väkivallasta, niin valkokankaalla kuin amerikkalaisessa todellisuudessa. Tarantinon kohdalla ensimmäinen ajatukseni on, voiko kukaan on olla niin typerä, että tahkoaa omaisuuksia väkivaltaa ruokkivalla viihteellä - ja sitten äkkiä alkaa vastustaa sitä todellisessa elämässä ilman että näkee mitään yhteyttä näiden asioiden välillä.

     *     *     *

Vastaavasti tapa, jolla niin poliisi kuin tuomarit suojelevat murhia tehneitä poliiseja hämmästyttää sekin. Korppi ei noki korpin silmää, se on nähty Suomessakin.

Esimerkiksi New Yorkin Patrolmen’s Benevolent Association -järjestön pj Patrick Lynch on ymmärrettävistä syistä nyreissään elokuvaohjaajalle, mutta hänellä on oma sokea pisteensä. Hänelle poliisit ovat kansakunnan sankareita, jotka vaarantavat henkensä puolustaessaan ihmisiä rikollisia vastaan, mikä on tietysti melkoista pötyä monissa tapauksissa.

     *     *     *

Tilanne USA:ssa muistuttaa sitä, mitä se oli 1960-luvulla, kun Kansalaisoikeusliike aloitti mm. Martin Luther Kingin johdolla toimintaansa. Ja jotkut ovat sanoneet, että nyt ollaan synnyttämässä uutta vastaanvanlaista liikettä, jonka lähtökohta on edellistä vaikeampi.

Rasismi on 2000 -luvulla vaivihkaisempaa ja syvemmälle kulttuurin perusteisiin ulottuvaa kuin aiemmin. Nyt kysytään, ovatko länsimaisen yhteiskunnan perusarvot muuta kuin höttöä. Eikö julkisesti saa esittää enää edes perusteltuja käsityksiään yhteiskunnallisista ongelmista? Mitä poliisit ja koko oikeuslaitos loppujen lopuksi suojelevat?

En ole sanonut, että kaikki poliisit ovat murhaajia, enkä ole edes antanut ymmärtää mitään sellaista”, Quentin Tarantino sanoo, ”sen sijaan, että poliisit arvostelussaan keskittyvät poliisiväkivaltaan, he keskittyvät minuun”.

Linkit:

Salon.com ‏(@Salon). Twitter 07.11.2015:
Bill Maher joins Quentin Tarantino: "You have to call murder murder, even when it's from the cops." http://slnm.us/nsEBGlB 

Bill Maher joins Quentin Tarantino: ‘You have to call murder murder, even If It’s from the cops!’ "[The police] are calling me a cop hater, which is slander because I didn't say that," Tarantino said. By Sarah Burris. Saloncom 07.11.2015

Quentin Tarantino: boycotting my movie over my stupid comments violates my 1st Amendment rights. Free Public -keskusteluryhmä 06.11.2015 ->

Real Time with Bill Maher: Quentin Tarantino Interview (HBO). YouTube (06.11.2015)

Police Union Threatens Quentin Tarantino With 'Surprise'
"Something could happen anytime between now and the premiere" of Tarantino's new film, the Fraternal Order of Police leader said. By Andy Campbell. The Huffington Post 05.11.2015

Quentin Tarantino sättii poliisien väkivaltaa ja rasismia, poliisit uhkaavat leffaboikotilla – tästä on kyse. Helsingin Sanomat / NYT-liite 05.11.2015

Poliisit uhkaavat Tarantinoa boikotilla. By Saska Saarikoski. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 05.11.2015

Quentin Tarantino suututti USA:n poliisit: “Juuri tätä saattoi odottaakin”. Dome.fi 26.10.2015

Quentin Tarantino Protests Police Brutality in New York. The Hollywood Reporter 25.10.2015 (AP)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti