perjantai 13. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 619 "Poliisi aaveiden kimpussa: papukaijamerkki KRP:lle hyvästä yrityksestä"
Kuvan jihadisti-saarnaaja Mullah Krekar oli eilisen päivän nimi Euroopassa, ehkä niin voi sanoa.
Italian poliisi lehtitietojen mukaan pidätti 'Rawti Shax' -nimellä tunnetun terroristisolun 17 jäsenestä 13, myös sen johtajan Krekarin joko Italiassa tai Norjassa.

Neljällä henkilöllä väitettiin olevan yhteyksiä Suomeen. Mullah Krekar itse asui vuodesta 2001 lähtien Norjassa ja istui siellä vuonna 2012 saamaansa 5 vuoden vankilatuomiota, kunnes vapautui 25.1.2015 vankilasta.

    *    *     *

Suomessa tapahtuma synnytti huhun, että täällä olisi pidätetty väitetyn Suomen solun johtaja, mutta Helsingin Sanomat oikaisi uutisen myöhemmin samana päivänä 12.11. ja kertoi, että johtaja olikin kuollut vuoden 2014 joulukuussa ISIS:in riveissä.

Ajatuksellisesti huhu on tietysti kiinnostava ja jollain tavalla oireellinen ajatellen koko operaatiota, jonka Italian poliisi suoritti.

Operaatio rikosepäilyineen tuntuu nopeasti kokoonkyhätyltä julkisuustempulta, jolla poliisi kenties yrittää saada lisää varoja USA:sta lähtöisiin olevaan muoti-ilmiöön eli Sotaan terrorismia vastaan tai hybridisotaan, jonka kärjessä ovat valtiot itse.

     *     *     *

Julkisuuteen tuotujen tietojen perusteella mitään uhkaa ei juuri tällä hetkellä ole olemassa, ja pidätysten perusteet viittaavat tilanteeseen, joka oli muutamia vuosia sitten, jolloin Mullah Krekar lojui norjalaisessa vankilassa ja hänen jihadisti-toverinsa halusivat keinolla millä hyvänsä vapauttaa miehen.

Vuosina 2012-2014 Norjassa saattoi olla todellinen terrorismi-iskun uhka ja vaara että esimerkiksi brittidiplomaatteja ym. siepattaisiin, jotta saataisiin Krekar vapaaksi. Jälkikäteen ajatellen tällaiset puheet tuntuvat absurdeilta, ja eihän niistä mitään tullut.

      *     *     *

Euroopan kannalta 'Rawti Shax' ei tunnu mitenkään erityisen vaaralliselta, sillä sehän rekrytoi ISIS:in riveihin taisteilijoita Euroopan ulkopuolella käytäviin sotiin Irakissa ja Syyriassa. Hyvä esimerkki tästä on Suomen Turussa tammikuuhun 2015 asti asunut Iso-Britannian kansalainen Awat Hamasalih, joka oli yksi pidätetyistä.

Hamasalih pieksää suutaan ja julkaisee somessa kyseenalaista aineistoa - ja ennen muuta - rekrytoi samanmielisiä ISIS:in riveihin mm. julkisuudesta tutun Husseinin Espoosta. Suomelle ja EU:lle tällaisesta ei ole haittaa. Toki tällainen toiminta on syytä yrittää estää missä sitä sitten ilmeneekin.

Niin kuollut 'Suomen solun johtaja' kuin Awat Hamasalih eivät siis ole tai voi olla Suomessa. Myös kaksi muuta soluun kuulunutta eivät ole tai voi olla Suomessa, sillä johtajan lisäksi myös toinen jäsenistä kuoli ISIS:in taisteluissa vuonna 2014.

Neljäs henkilö poistui maasta viime vuoden 2014 heinäkuussa, joten Suomen osalta Italian poliisin operaatio oli vain pelkkää KRP:n "oikeusapua", mitä se sitten käytönnössä tarkoittikaan. Siitä papukaijamerkki, mutta ilman pisteitä.

     *     *     *

Supon viimeaikaiset puheet terrorismin tukirakenteista Suomessa tuntuvat mm. tämän tapauksessa valossa ikävältä propagandalta ja valehtelulta. Tällainen julkisuustemppuilu vie hyvää tarkoittavalta, kansalaisten etu ajavalta, toiminnalta uskottavuutta.

Ja on muistettava että jihadisteillakin ovat kansalaisoikeutensa, vaikka niitä välillä rajoitetaankin niin kuin esimerkiksi Awat Hamasalihin oikeuksia Iso-Britanniassa.

Linkit:

Jihadisteilla yhteyksiä Suomeen. By Jukka Huusko ym. Helsingin Sanomat 13.11.2015

Neljällä suuren jihadistiringin jäsenellä yhteys Suomeen – taustalla Norjassa asuva saarnaaja. Ryhmä suunnitteli terrori-iskujen sarjaa Eurooppaan. By Jukka Huusko ym. Helsingin Sanomat 12.11.2015

Espoosta pyhään sotaan – islamistinuoret kertovat. Kolme Suomessa kasvanutta nuorta tuli uskoon ja  lähti salaa pyhään sotaan. Syyriassa he liittyivät ääri-islamistiseen Isis-järjestöön. By Anu Nousiainen. Helsingin Sanomat / Kuukausiliite 20.10.2014

Suomessa lietsotaan ääri-islamia: Turussa asuva mies julkaisi värväysvideon. By Anu Nousiainen. Helsingin Sanomat / Kuukausiliite 05.10.2014

Mustien lippujen synkeä marssi: Isisin maailmankuva nojaa islamin sotaisaan historiaan. By Jukka Huusko. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 04.10.2014

Mullah Krekar. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti