tiistai 17. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 623 "Miten olisi: jouluksi hevosen lihaa leivän päälle?"
Eilen käydessäni Hämeenlinnan keskustan
CM-tavaratalossa hetken mielijohteesta otin käteeni paketin, jossa luki 'Joulumeetvursti'. Halusin nähdä oliko siinä käytetty hevosenlihaa.

Aina silloin tällöin kuluneen syksynkin aikana olen kuullut väitteitä, että meetvursissa joko on aina tai ei ole hevosenlihaa. 

Lapsuudestani muistan, että ainakin silloin puhuttiin yleisesti, että kaikissa meetvursteissa käytetään hevosenlihaa, jos sitä vain on saatavilla. Asiaa ei oltu kuitenkaan erikseen mainittu tuoteselosteessa.

     *     *     *


Lasagnessakin on käytetty hevosta.
Wikipedian mukaan maahan tuodaan vuosittain hevosenlihaa 1,0 miljoona kiloa lähinnä Etelä-Amerikasta. Kotimaista lihaa teurastetaan syötäväksi 0,25 miljoonaa kiloa, mikä merkitsee tuhatta (1) hevosta.

Vuonna 2013 EU:ssa kohistiin pitkään hevosenlihasta, jota löytyi monista eineksista, vaikka sitä ei oltu erikseen mainittu. Tällöin mm. Lidl veti myynnistä pois naudanlihagulassin ja raviolin.

Kohu tuntui suhteettomalta suhteessa itse asiaan. Hevosen liha lihana ei ole maultaan tai laadultaan huonompaa kuin naudanliha ennemmin päinvastoin.

Kyse olikin enemmän siitä, että esimerkiksi Iso-Britanniassa hevosen syönti on samanlainen tabu kuin vaikkapa lemmikkien syönti.

    *    *    *

Tänä aamuna törmäsin sattumalta vuorokauden sisällä toistamiseen hevosenlihaan, kun eksyin Turun ylioppilaslehden sivustolle (31.01.2014). "Pelkoa, inhoa ja hevosenlihaa" -jutussa haastateltiin ihmismaantieteen professoria Hille Koskelaa.

Koskela piti kohua hevosenlihasta yliampuvana, vaikka sanoi ympärtävänsä sitä. "Meillä hevosta on piilotettu lähes kaikkiin meetvursteihin." Hänellä oli siis sama käsitys kuin minulla meetvursteista.

Ja nyt ainakin Kotivara on uskaltanut mainita. että heidän meetvurstissaan on käytetty tuota mystistä hevosta.

Linkit:

Pelkoa, inhoa ja hevosenlihaa. By Aleksi Malinen. Turun ylioppilaslehti 31.01.2014

Joulumeetvursti. Kotivara

Hevosen liha. Wikipedia

2013 meat adulteration scandal. Wikipedia

Findus kan ha sålt hästkött i lasagne. By  John Granlund. Aftonbladet 07.02.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti