keskiviikko 18. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 625 "Onko Ruotsi nyt sodassa Ranskan rinnalla ... ja Suomi ensi vuonna?"Aamun Hesaria lukiessa hieraisee silmiään ja kysyy:

- Onko Ruotsi nyt faktuaalisesti sodassa Ranskan rinnalla terroristeja vastaan? Ja mitähän tämä kaikki lopulta tarkoittaa

Hetken lehteä selailtuaan tajuaa, että Suomi on pian samassa tilanteessa, jo ensi vuoden alussa. 

Mihin tämä maailma on menossa...

     *     *     *

Ranska pommitti Raqqan kaupunkia.
Pariisin iskuja on käytetty välittömästi EU:n yhteisen puolustuspolitiikan luomisessa apuna. Kaikki tuntuu hyvin, hyvin etukäteen suunnitellulta.

      *     *    *

Kaikki alkoi viime syyskuussa siitä, kun Ranska alkoi USA:n (ja Venäjän) rinnalla käydä Pohjois-Syyriassa sotaa ISIS:in joukkoja vastaan.

Linkit:

Ruotsilla ei ole estettä sotilasapuun Ranskalle. Ruotsi odottaa lisätietoja Ranskan toivomasta avusta. Pienet oppositiopuolueet olisivat valmiit laittamaan hävittäjät matkaan. By Saija Nironen. Yle / Uutiset 18.11.2015 klo 07:08

"Pääministeri Stefan Löfven korosti, että Ruotsi ei ole sodassa. Ranskan presidentti Francoise Hollande on useaan otteeseen todennut maansa olevan sodassa. Löfvenin mukaan terrorismin vastaiseen taisteluun tarvitaan EU:n yhteistyötä."

Näin Ranskan avunpyyntö otettiin vastaan Suomessa – kooste tiistain vaiheista. Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöönottoa perjantain terrori-iskujen jälkeen. Takeet tarkoittavat sitä, että muut jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin hyökkäyksen kohdetta. Yle / Kotimaa 17.11.2015 klo 20:26

"Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen piti heti tuoreeltaan maanantaina tapausta historiallisena. Hänen mielestään Ranskan poliittinen johto teki merkittävän avauksen tulkitessaan, että terrori-iskun koetteleman maan tilanne edellyttää EU:n turvatakuiden käyttöön ottamista."

"Kanerva ihmetteli myös, miksi Ranska ei pyytänyt lännen puolustusliiton Naton 5. artiklan aktivointia taikka vedonnut EU:n yhteisvastuulausekkeeseen, joka voidaan aktivoida nimenomaan terrori-iskun perusteella."

"Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan eduskuntaan on jo ensi vuoden alussa tulossa lakiesitys, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU:n turvatakuiden puitteissa. "

Presidentti Niinistö: Suomi tukee Ranskaa kaikin mahdollisin tavoin. By Riikka Valtonen. Yle / Uutiset 17.11.2015 klo 19:09

"Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöönottoa perjantain terrori-iskujen jälkeen, ja EU:n puolustusministerit päättivät yksimielisesti turvatakuiden käyttöönotosta. Lissabonin sopimukseen kirjoitettua artiklaa, jonka nojalla Ranska pyysi apua ja tukea, ei ole koskaan aiemmin unionin historiassa käytetty."

EU:n puolustusministerit ovat päättäneet turvatakuiden käyttöönotosta Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöön ottoa perjantain terrori-iskujen jälkeen. Takuita ei ole unionin historiassa koskaan ennen käytetty. Yle / Ulkomaat 17.11.2015 klo 14:44

"Artikla 42.7 on kirjoitettu Lissabonin sopimukseen ja sen mukaan jäsenmailla on velvollisuus auttaa, jos yksi maista joutuu hyökkäyksen kohteeksi."

Jussi Niinistö: Suomi valmistelee lakia joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon. Yle / Uutiset 17.11.2015 klo 14:44

"Eduskuntaan on kuitenkin tulossa jo ensi vuoden alussa laki, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU-turvatakuiden puitteissa."

Ranska haluaa käyttöön EU:n turvatakuut – katso Ylen kirjeenvaihtajan arvio pyynnöstä
Tämä on EU:n historiassa ensimmäinen kerta, kun jokin maa pyytää muilta sotilaallista apua. Ranskan presidentti nosti asian esiin puheessaan. By Maria Stenroos. Yle / Uutiset 17.11.2015 klo 12:36

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti