sunnuntai 29. marraskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 645 "1. adventtisunnuntai - tänään"Tänään on 1. adventtisunnuntai, joka joillekin kristityille on vuoden tärkeintä aikaa. Ja he ovat tietysti niitä Adventisteja. Yhteen adventistiin törmäsin toistuvasti opiskeluaikana Hämeenlinnan linja-autoasemalla. Melkein aina kun istuin Matkahuollon tiloissa odottamassa autoa hän tuli juttelemaan - kai siksi etten ajanut häntä pois niin kuin muut.

Annoin hänen puhua mitä puhui, niitä Jeesus-tarinoitaan. Välillä saatoin kysyä jotain, kriittistä, mutta se ei  miestä haitannut. Hän oli liikuttunut omista sanoistaan ja puheestaan, ja silmät olivat aina kyynelissä. Kun sitten vihdoin lähdin, hän vaikutti hyvin iloiselta ja toivotti hyvää matkaa.

Ajattelin aina, että vähäisellä vaivalla sitä voi saada toisen iloiseksi... En kuitenkaan koskaan oppinut ymmärtämään, mikä näissä tarinoissa niiden kertojien kannalta oli niin koukuttavaa. Minuun ne ovat ainakaan sisällöllään vaikuttaneet, mutta monet kertomukset olivat kauniita kerrottuna ja ne soivat kuin musiikki.

     *      *     *

En todellakaan, koskaan ole ollut uskonnollinen, vaikka minulla on kummallisia kokemuksia, joita kai uskovaiset pitäisivät uskonnollisina kokemuksina tai peräti ihmeinä. Yksinkertaisesti on vain niin, että kaikkea ei voi selittää ja ymmärtää, ja se on vain hyväksyttävä. Kaikki eivät tätä epätietoisuutta kestä, ja alkavat kehitellä omissa päissään omia pikku selityksiään...

     *    *     *

Googletin muutaman adventti-linkin, joista toinen avasi eteeni kirjan, jossa oli uskonnollisia legendoja ja joulukoristeita koottuna yksiin ja samoihin kansiin.

"Celebrate Advent: 25 Legends and Ornaments" (2009) on kiinnostava kirja, sillä siinä on ihmisten vuosisatoja kertomia, omaa uskoa vahvistavia tarinoita joulua edeltävältä ajalta.

Yksi tarinoista on tällainen:

Vuosia sitten korppi lensi eräänä yönä korkealla taivaalla. Äkkiä se huomasi taivaan olevan täynnä loistavia enkeleitä. Ne kertoivat korpille iloisen sanoman Kristuksen syntymästä Betlehemissä. Se lensi heti kertomaan kaikille muille linnuille loistavasta lahjasta maailmalle. Linnut alkoivat niinikään heti ylistää ja suunnitella miten ottaisivat vauvan vastaan. Pieni peukaloinen tiesi, että se voisi kutoa pienen peitteen sulista, vihreistä lehdistä ja sammaleesta pitääkseen pienen lapsen olon mukavana. Tämän jälkeen peukaloista onkin pidetty monissa maissa jumalan lintuna.

Enkä voi sille mitään että pidän tällaisia tarinoita vanhojen kansantarinoiden raiskauksena. Kertomus korpista jouluyönä on oikein kaunis, mutta se on sisällöltään torso ja tuo mieleeni, miten ihmisiltä on riistetty se mikä on ollut heille ominta ja osa heidän sieluaan. Alkuperäistä tarinaa raiskattuna ei voi enää välittää tuleville sukupolville, mikä on tietysti surullista.

Saman kohtalon ovat kokeneet mm. monet "Kalevalan" (1836) runot, jotka  Elias Lönnrot sepitti luterilaisesta näkökulmasta uudelleen.

     *     *      *

Ei ole yllätys, että Google nosti kärkeen - Suomessa kun ollaaan - valtakirkon sivuston, jossa kerrotaan tietysti oikeaoppista tarinaa 1. adventista.

Sivustolla kerrotaan, miten 1. sunnuntain tarinaa on on tietoisesti rakennettu vahvistamaan ja rakentamaan kristinuskon kannalta oikeaa tulkintaa "Raamatusta".

Kaksi pyhän kirjan tarinaa on fiksattu yhteen: toinen on tietysti se, joka liittyy Jeesuksen syntymään ja toinen on hänen saapumisensa Messiaana Jerusalemiin. Syntymä ja kuolema taidokkaasti yhdistetään 1. adventin liturgioissa toisiinsa. Ja taustalla on tietysti ajatus ihmisen sielun kuolemattomuudesta ja iänkaikkisesta elämästä, joka on tarjottu - tosin vain niille - jotka Häneen uskovat.

Surullistahan tässä doktriinissa on se, että esim. maahan turvapaikanhakijoina saapuneet muslimit eivät voi tällä logiikalla elää ikuisesti, ja heidät tulee jo siksikin karkottaa maasta tms. mikä on tietysti virheellistä ylitulkintaa ;)

Joka tapauksessa: ajatus tarinoiden yhdistämisestä on perua keskiajalta. Ja Jeesuksen tulemista joulunakin ylistetään, niin kuin pääsiäisenä, hoosiannaa veisaten.

Irvokkainta tässä kuitenkin on se, miten enkelien taivaalliset SOTAJOUKOT ylistävät jumalaa:

"Glory to God in the highest, and on earth peace among men."

Mikä on kuin sodanjulistus. Allah ja hänen profeettansa Mohammed saavat kyytiä. Puhumattakaan tuhansien kansojen omista (luonnon)jumalista. Ja kun esim. veli venäläinen ehkä Mainilassa heitti 1. kiven, 1 suomalainen 10 ryssää vastaan heitti monta kiveä takaisin. Lopputuloksena oli, että Raatteen tiellä Suomussalmella makasi kuolleena 200 000, ei venäläistä, vaan ukrainalaista.

Linkit:

Celebrate Advent: 25 Legends and Ornaments. By  Judith Vicary Swisher (book). Amazon

Celebrate Advent: 25 Legends and Ornaments, An Interview with the Author 2
from Judy Swisher. YouTube

1. adventtisunnuntai. Kirkkokirja - Suomen ev.lut.kirkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti