perjantai 4. joulukuuta 2015

Aust & Schnibben (toim.): "11. syyskuuta. Dokumentti terrori-iskusta" (2002)


'11. syyskuuta' 2001 alkoi kuin mikä tahansa tiistai, mutta tuon päivän aikana ihmiset kaikkialla maailmassa vetäytyivät seuraamaan television uutislähetyksiä. Yhdysvaltain historian tuhoisimmat terrori-iskut World Trade Centeriin ja Pentagoniin osoittivat järkyttävällä tavalla, miten haavoittuvainen suurvalta on taitavasti organisoituneen kansainvälisen terrorismin edessä.
Der Spiegel-lehden työryhmä on koonnut kiitetyn dokumentin 'Syyskuun 11. päivän' -tapahtumista ja niiden taustoista. Se on paitsi tarkka kuvaus terrori-iskun etenemisestä myös yritys antaa inhimillisiä näkökulmia koko maailmaa järisyttäneisiin tapahtumiin. (Takakansi)

     *    *    *

10 vuotta vanhat kirjat alkavat olla yleisissä kirjastoissa ikivanhoja, ja niiden kovana kohtalona on joutua poistetuiksi, jos niitä ei lainata. Niin on käynyt myös tälle Stefan Austinin & Cordt Schnibbenin ym. kirjalle "11. syyskuuta. Dokumentti terrori-iskusta" (2002). Kirjan kustansi ja käännätti aikoinaan paikallinen, hämeenlinnalainen kustannusliike Karisto.

Kirja kuului alun perin itsenäisen Tuuloksen kunnankirjaston kokoelmiin. Kun Tuulos - niin kuin monet muutkin kunnat - vuonna 2007 liittyi Hämeenlinnaan, kirjasta tuli osa Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmaa.

Halvalle, happoiselle paperille painetun kirjan karkeat sivut ovat kellastuneet. Kirjaa ei selvästikään ole juuri luettu, mutta sen sivut ovat näinkin lyhyessä ajassa huomattavasti haurastuneet. Kannet ovat kuitenkin kovat ja kirja on muovitettu niin kuin kirjaston kirjat aina.

     *    *     *

Kun viime keskiviikkona 02.12.2015 toisella puolen USA:a lähellä Los Angelesia San Bernardinossa tehtiin 'Syyskuun 11. päivän' -tapahtumien jälkeisen historian pahin terrori-isku Pohjois-Amerikan maaperällä, siitä levisi tieto nopeasti sosiaalisen median (Twitter) ja lehtien sähköisten sivustojen kautta reaaliaikaisesti.

Kun tapahtuma oli vielä ns. päällä, ensimmäiset tekstiviestit lähtivät niin omaisille kuin poliisille ja palokunnalle. Liikenne internetissä oli heti ensimmäisistä sekunneista ja minuuteista lähtien vilkasta. Vielä ei ole annettu virallisia tietoja iskun kytkeytymisestä esim. marraskuun 13. päivän Pariisin iskuihin, mutta yhteys on aivan ilmeinen.

Al Quidan perillinen ISIS on epäsuorasti vastuussa tästäkin teosta, vaikka sitä ei julkisuudessa koskaan aivan tässä valossa tultaisi esittämäänkään. Kysymyshän on lopulta vain nimilappujen leimaamiseta yksittäisten tapahtumien päälle, jolla ei ole mitään tekemistä itse teon tai tekojen kanssa.

     *     *     *

Kirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi konkreettiset tapahtumat. Eli miten päädyttiin tilanteeseen, jossa samanaikaisesti kaapattiin neljä matkustajakonetta, joiden kohteina oli New Yorkin WTC-tornien lisäksi Washington DC:ssa Valkoinen talo ja Pentagon.

Vain yksi koneista ei osunut kohteeseensa matkustajien vastarinnan ansiosta eli kone, joka oli tarkoitus törmäyttää Valkoiseen taloon.

Terroristit siten jakaantuivat neljään ryhmään ja heitä oli yhteensä kaksitoista (12), joista suurin osa tuli Saudi Arabiasta.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti