torstai 10. joulukuuta 2015

Blasim: "Irakin Purkkajeesus" (2013)


Surrealistisia novelleja lohdun ja järjen kaipuusta. Ylistetyn Vapaudenaukion mielipuolen kirjoittajan toinen novellikokoelma.

Bagdadilainen kauppias putoaa onkaloon ja tapaa henkiolennon. Vieressä makaa talvisodassa kaatunut venäläinen.

Salamurhaa suunnitteleva nuorimies löytää lemmikkikaninsa häkistä munan.

Hassan Blasim kirjoittaa aavikoiden tarinoita tämän päivän irakilaiseen arkeen. "Irakin purkkajeesus" (2013) on lakonista ja rujoa tekstiä halusta pysyä järjissään. Mukana suomalaisversiota varten kirjoitettu, muualla julkaisematon novelli. Blasimin novellit on myyty viiteen maahan ja USA:n Penguin julkaisee ne 2013.

Hassan Blasim (s. 1973) on Tampereella asuva, irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Hänen teoksensa Vapaudenaukion mielipuoli toivotettiin tervetulleeksi varsin kiittelevin sanoin. (WSOY:n sivusto)

     *    *     *

Oikea tämän ajan kirja, irakin-suomalainen näkökulma vaikkapa viimeviikkoiseen terrorismi-keskusteluun.

Mieleeni jäi erityisesti 'Viidennen kerroksen ikkuna' -kertomus yhden kohdan takia. Siinä kuvataan selvästi aikaa amerikkalaisten lähdön jälkeen, kun eri ryhmät alkoivat Irakin sisällä taistella keskenään.

Tapahtumapaikka on sairaala, jossa on mm. kaksi syöpäsairasta miestä, minä-kertoja ja Salwan. Jälkimmäinen kuulee sairaalassa olevalta Irakin armeijan lentäjältä, että hänen tuntemansa naisen isä oli hirtetty. Tämä oli tehnyt yhteistyötä kurdien pesmergojen kanssa. Novellin lopussa lentäjä kuolee, kun sairaalan ikkunan läpi lentää luoti, jonka on osunut kohteeseensa.

Tällaisen - tosin fiktiivisen tarinan - tieto on erityisesti suomalaisten kannalta kiinnostava. Suomen armeija, kun on lähettänyt 50 kouluttajaa Pohjois-Irakiin juuri pesmergojen pariin. Tarkoituksena on antaa epäsuoraa tukea taistelussa Isisiä vastaan.

Viimeiset amerikkalaiset vetäytyivät Irakista vuoden 2011 lopussa oltuaan siellä vuodesta 2003 lähtien. Kesäkuussa 2014 eli vain muutaman vuoden jälkeen USA alkoi pommittaa Isisin valtaamia alueita.

     *     *     *

Toisen mieleeni jääneen kertomuksen 'Parahin Beto' päähenkilö on irakilainen kulkukoira, joka tarkkailee suomalaisia. Sen isäntä Marko on hänkin suomalainen. Koira kirjoittaa kirjettä toiselle koiralle Betolle kotipuoleensa.

Marko on tarinassa mm. yhdessä Liha-Mikon ja tämän koiran kanssa metsällä. Koira kertoo tästäkin Betolle ja yleensä ihmiselämästä ironisoiden. "[Ihmiset ovat] sepustaneet runoja ihmisarvosta samalla kuin toiset sepustavat pitkiä sotia, jotka eivä ole vieläkään loppuneet eivätkä ikinä lopukaan."

Vaikka Markolla on kavereita, hän on yksinäinen; ja mm. humalassa hän yrittää paritella koiransa kanssa, joka kuitenkin livahtaa karkuun. Mies hortoilee tämän jälkeen umpitunnelissa rantaan. Uintiretki huipentuu siihen, että sen sijaan, että koira pelastaisi isäntäsä, se vetää sitä lahkeesta niin että mies hukkuu.

"Muut eivät lähtiessään edes huomanneet Markoa. Teki mieli sanoa niille, että minusta Markolla ei ollut kaikki kunnossa, ja kysyä, miksi hän oli niin allapäin. Mutta nielaisin kysymyksen, koska liika utelu saa ne joskus entistä synkemmiksi. Suomalaiset puhuvat ja kyselevät kauhean vähän."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti