keskiviikko 2. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 219 -

CC by  Mimmi L. 
Vähän aika sitten höristin korviani, kun kuuntelin toisella korvalla Ylen iltauutisia. Venäjän ja Turkin #infosota tuntuu saaneen uuden vaihteen päälle. Ja kun luin Ylen verkkosivuilta toimittaja Erkka Mikkosen kirjoittaman uutisen, se vahvisti tätä vaikutelmaa.

Mikäli Venäjän väite siitä, että pääministeri Recep Tayyip Erdoğanin perhe on tehnyt ISIS:in kanssa öljykauppoja pitää paikkansa, Venäjä saa sievoisen #infosota- tai propagandavoiton Turkista ja enemmänkin.

    *    *     *

Tarkalleen ottaen Ylen uutisessa kerrottiin näin:
"Venäjän puolustusministeriö väitti Moskovassa järjestetyssä massiivisessa tiedotustilaisuudessaan Turkin presidentin ja tämän perheen sekaantuneen terroristijärjestö Isisin öljykauppaan. Väittämän todisteeksi tilaisuudessa esiteltiin satelliittikuvia."

Venäjän #infosota -taktiikka on tässä tilanteessa kiinnostava. Tieto tuotiin julkisuuteen Venäjän puolustusministeriön kautta, mikä lisää uutisen painoarvoa. Lisäksi Venäjä haastoi - ei vain Venäjän - vaan myös kansainvälisen median selvittämään, mihin ISIS:in öljy oikein kulkeutuu.

Jollain tavoin on itsestään selvää, että öljyn täytyy tavalla tai toisella kulkeutua markkinoille Turkin kautta, kun muita vaihtoehtoja ei juuri ole. Ja luultavasti USA ja EU-maat ovat katsoneet läpi sormiensa tätä toimintaa, mikä tekee Venäjän siirrosta tässäkin mielessä onnistuneen.

     *      *      *

Independent -lehden tuore artikkeli osittain vahvistaa Venäjän väitteitä. USA on tietoinen siitä, että Turkin läpi kulkee öljyä - ja kohteena ovat Syyrian ohella mahdollisesti länsimaat.

Tämän lisäksi Venäjällä on tietoa Erdoğanin perheen kietoutumiseta öljy-businekseen. Mm. presidentin veljet ovat suurten energiayhtiöiden johtajia ja hänen lankonsa on nimitetty jopa energiaministeriksi. Pahalta näyttää ... Turkin kannalta.

On muistettava lisäksi että Turkki on NATO-maa sekä USA:n liittolainen, eikä USA ole kovin innokkaasti yrittänyt estää öljyn kuljetuksia, mistä sitä on arvosteltu. Samaan aikaan pommituksissa mm. asutuskeskuksiin on kuollut varovaistenkin arvioiden mukaan parin vuoden aikana n. 2 000 ihmistä, mikä on 10 kertaa enemmän kuin mitä kuoli marraskuun 13. päivä Pariisissa.

Linkit:

Russia releases 'proof' Turkey's Erdogan is smuggling Isis oil over border from Syria Moscow publishes satellite images purporting to show Turkish trucks filling up in Isis-controlled Iraq and Syria. By Tom Brooks-Pollock. Independent 02.12.2015

Yle Uutiset. TV1 02.12.2015

Venäjän infosota kiihtyy – varapuolustusministeri vetosi toimittajien objektiivisuuteen.
By Erkka Mikkonen. Yle / Uutiset 02.12.2015

Talwar Kaur ‏(@Talwar_Punjabi). Twitter 02.12.2015:
#Russia releases 'proof' #Turkey is smuggling #Isis oil over its border... http://ind.pn/1TvBPnw 

Hassan Ridha ‏(@sayed_ridha). Twitter 02.12.2015:
#Russia MoD: #Turkey is the main buyer of #IS oil, #Erdogan's family is also involved 

Sputnik (‏@SputnikInt). Twitter  01.12.2015:
#Russia uses info on #Daesh illegal oil trade to fight terrorists, not #Turkey – Kremlin http://sptnkne.ws/akaq  

Turkin Erdoğan: Venäjä ja Isis myyvät öljyä Syyrian hallitukselle. Venäjän ja Turkin välit ovat tulehtuneet venäläisen sotilaskoneen alasampumisen takia. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Putinin kritiikkiä tapauksesta on "mahdoton hyväksyä". By Päivi Kerola. Yle / Uutiset 27.11.2015

Raportti: USA:n johtamissa Isis-pommituksissa kuollut satoja siviilejä. MTV / Ulkomaat 04.08.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti