tiistai 8. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 227 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään  ... tai siis eilen ... töistä tullessani tein poikkeuksen, ja poikkesin Hämeensaaren parakkimaiseen drive-in Hesburgeriin ja otin aterian matkaani.

Istuin nojatuoliin ja aloin katsella tunturipeuroja, joista muistin joskus aiemminkin nähneeni ohjelman muutama vuosi sitten.

     *     *     *

Ohjelmassa tunturipeurat esitellään osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Peuroja ei ole enää paljon jäljellä ja niiden suojelu vaikuttaa hieman kiistanalaiselta ja ristiriitaiselta Norjassa, joka on ainoa paikka, joissa näitä eläimiä vielä elää luonnonvaraisena.

Pieniä laumoja ei pidetä niin tärkeinä kuin muutamaa suurempaa, vaikka ne geeniperimän kannalta ovat ratkaisevan tärkeitä lajin säilymisen kannalta.

Toisaalta kuinka pitkään tällainen pohjoinen laji voi edes säilyä, kun koko ekosysteemi muuttuu kovaa vauhtia?

     *     *     *

Häiritsevää oli myös peurien metsästys, vaikka - tietysti - peuroja on metsästetty vuosituhansia ja ihmiset nykytietämyksen mukaan ovat tulleet pohjoisille alueille juuri peurojen perästä.

Ohjelmassa ikävästi karteltiin ihmisten kannalta ikäviä kysymyksiä. Ohimennen mainittiin, ettei peuroilla ole enää luontaisia vihollisia. Ihmiset kun ovat ampuneet ahmat ja sudet alueelta. Ekosysteemin kannalta olisi tietysti tärkeää, että muut petoeläimet kuin ihmiset harventaisivat vähäistä peurakantaa.

     *     *     *

Euroopan ainoasta jäljellä olevasta alkuperäiskansasta saamelaisista ei häiritsevästi puhuttu mitään. Porothan ovat tunturi- ja metsäpeuroista kesytettyjä ja jalostettuja. Ja ne ovat pohjana viimeisen alkuperäiskansan koko elämänmuodolle.

Ja kulttuuriperintöön kuuluvat tunturiporojen ja niiden ekosysteemin ohella saamen kansan perinteet, jotka ovat samalla tavalla uhattuina kuin alueen eläimistö ja kasvisto.

Linkit:

Luontoretkellä: Norjan tunturipeurat. Yle YV1 07.12.2015

Ut i naturen: Villrein i vest. NRK1 (Norsk Rikskringkasting, 2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti