lauantai 12. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 231 -

CC by  Mimmi L. 
Irakilainen sotilas ja shiia-muslimi Ali Hussein Kadhim on yksi niistä 1 700 sotilaasta, jotka Isis väitti videolla tappaneensa Speicherin sotilastukikohdassa lähellä Tikritin kaupunkia vuonna 2014.

Kuvassa Ali katsoo yhdessä The York Timesin (NYT) toimittajan Tim Arangon kanssa videota, ja osoittaa sormella "Tuossa olen minä!" miestä, joka makaa ruumiiden joukossa.
Video herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Yksi asia tulee selväksi: Ali Hussein Kadhim  ei puhu koko aikaa totta. Ei ole mahdollista, että hän olisi jäänyt vahingossa henkiin. Hänet jätettiin henkiin.

Ja syy miksi hänet jätettiin henkiin, on sekin selvä: jotta hän kertoisi tarinansa muille, minkä kautta Isis saa videon lisäksi lisää julkisuutta.

Ali ilmeisesti halusi tehdä itsestään sankarin, joka monien vaikeuksien kautta pääsi pois Islamilaisen valtion alueelta takaisin kotiinsa Al-Alamiin tai missä hän tarkalleen ottaen sitten asuukaan.

Tietoisuus sepitetystä tarinasta tai sadusta - ainakin minun silmissäni - pudottaa Alin kertomuksen arvoa, mikä on ollut varmasti videontekijöiden tarkoituskin. Ja tarkoitan nyt Isisin alkuperäistä videota, mutta myös NYT videollaan vaivihkaa kyseenalaistaa Alin sankaritarinan.

      *     *     *

Ja katsoja / lukija kysyy mikä Ali Hussein Kadhimin tarinassa ylipäätään on totta. NYT:in video alkaa, sillä kun mies kertoo, miten hän oli käytännön pakosta pestautunut Irakin armeijaan saadakseen töitä. Rivien välistä on luettavissa, että mitään tällaista pakkoa ei kuitenkaan ollut. Videon lopussa hän vannoo, ettei enää koskaan ryhdy sotilaaksi. Sen hän oli varmasti Isisin sotilaille luvannut henkensä kaupalla.

Ali halusi pestautua syystä tai toisesta armeijaan ja päästä upseeriksi, ehkä vain maineen, kunnian ja rahan takia. Kun Speicherin sotilastukikohdassa olleet sotilaat tajusivat Isisin sotilaiden lähestyvän, heihin iski jostain syystä paniikki. Ali mainitsee vain joukkojen alhaisen moraalin.

Miehet päättivät joukolla vetää siviilit päälleen ja lähteä pakoon 150 mailin päässä olevan Bagdadiin. Autoilla liikkuneet Isisin joukot saivat tukikohdasta karkuun lähteneet sotilaat helposti kiinni ja tapahtuu se, minkä tiedetään tapahtuneen. Suurin osa miehistä eli shiia-muslimit tapetaan Tigris-joen rantaan. Sunnien annetaan mennä.

      *     *     *

Tapahtuma ei tunnu sivullisen silmin mitenkään yllättävältä sodassa jossa ollaan. Suomen Keskusrikospoliisin (KRP) mielestä Isisin joukot olivat murhamiehiä, jotka voidaan tuomita Suomessa ja suomalaisessa tuomioistuimessa heidän tekemistään rikoksista Pohjois-Irakissa. Tämä tuntuu kaukaa haetulta mm. siksi, että miehet ovat turvapaikan-hakijoita. Ja heidät varmasti tapetaan, jos heidät lähetetään takaisin Irakiin!

Koska murha ei rikoksena vanhene, myös Suomen omat sotarikokset tulisi tällä logiikalla kaivaa esiin. Jokainen kaukopartioretki ja hyökkäys Venäjän rajan yli saksalaisten liittolaisena 2. maailmansodassa.

Linkit:

Escaping Death in Northern Iraq. Video Feature: Surviving an ISIS Massacre. By Tim Arangosept 03.09.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti