sunnuntai 13. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 233 -

CC by  Mimmi L. 
Sanomalehtiä lukiessa tulee usein mieleen, miten vaikeaa on kertoa jotain konkreettista mistä tahansa asiasta. Edes parin tabloid-sivun tilassa ei ole helppoa kertoa, elämästä vaikkapa Pohjois-Irakissa. Siitä mikä on saanut nuoren miehen lähtemään maasta muualle pakolaisena.

Viimeksi tämä tuli mieleeni tänään lukiessani sunnuntain Hämeen Sanomia. Koko aueaman haastattelun jälkeen en pysty sanomaan mitään varmaa haastatellusta syyrialaisesta toimittajasta Ammar Azizi Seryasta (23).

'Putkipommi' (barrel bomb) pudo- 
tettu lastensairaalaan. Tätä tekevät 
kaikki sodan  osapuolet.
Mies ei herätä luottamusta, enkä kovasti ihmettele, että hän sotaa käyvässä maassa on joutunut eri osapuolten kynsiin. Niin makaa kuin petaa. Välillä mies politikoi ja valitsee puolensa ja on kapinallisten joukossa ja välillä sitten taas ei. Eihän sellainen käy alueella, jossa täytyy valita puolensa.

      *     *    *

Tällaisessa tilanteessa olisin toivonut, että toimittaja olisi katsonut asioita niin Syyrian hallituksen, Isisin kuin kapinallisten silmin. Nyt  toimittaja Minna Saari selvästi sympatisoi haastateltaansa, mikä sumentaa hänen silminsä näkemästä asioita muista suunnista.

Eri näkökulmille on oma oikeutuksensa, koska väestön eri osat ovat eri puolilla. Jokainen näkee juuri oman näkökulmansa oikeutetummaksi  kuin muiden.

Jopa monet sunni-muslimit näkevät Isisin vain joukkona terroristeja ilman sen kummempia yhteiskunnallisia tai uskonnollisia tavoitteita. Silti he mitä ilmeisimmin itse uskovat asiaansa ja uskovat tekevänsä oikein sunni-muslimeina.

     *     *     *

Kriittinen kohta haastattelussa on, kun Ammar Azizi Seryä kertoo, miten hän siirtyy Syyrian Aleppossa "Aleppo Newsistä" toiselle tv-kanavalle "Habab Today'hin". Perusteena oli, että Amma huomasi joidenkin toimittajien tukevan Isisiä, mitä hän halusi välttää.

Juuri tässä toimittajan olisi tullut iskeä ja kovistella ja kysyä, miksi hän ei "Aleppo Newsin" sisältä käsin pyrkinyt vaikuttamaan tilanteeseen. Hänellä olivat omat mahdollisuutensa. Lähdettyään pois hän asettui muita vastaan ja hänestä tuli vihollinen, jolloin hän menetti vaikutusmahdollisuutensa ja vaaransi itsensä. Ja joutuikin lopulta Isisin hampaisiin.

Mikä sai Ammarin jänistämään? Miksi hän ei yrittänyt vaikuttaa tilanteeseen silloin, kun hänellä oli siihen mahdollisuus?

Sen sijaan hän sortuu halpaan populismiin ja kertoo, miten julmasti Isis häntä kohteli. Tällaisella tyylillä  ja vihapuheilla ei tilannetta saada koskaan muutettua. Ammar ei ota vastuuta omista teoistaan vaan ensin sorkittuaan riittävästi asioita, lähtee maanpakoon Turkkiin. Halpamaista ja voin kuvitella, miltä se näyttää uskovaisten silmissä: se vain vahvistaa heidän näkemyksiään itsestään ja muista.

     *      *      *

Tärkeää on nähdä, että Isisin (Islamilainen valtio) tuomari lopulta vapautti Ammar Azizi Seryan, joten jotain hyvääkin hänelle sen tapahtui.

Vapauduttuaan Ammar meni äitinsä luokse ja sanoi äidilleen lähtevänsä pois:

"Myös Syyrian armeija halusi tappaa minut, sillä olin oppostition puolelle." sanoo Ammar.

Niin, kuka muu hänet halusi tappaa, sillä Isishän vapautti hänet?

Mies lähti Turkkiin, missä hän jatkaa myyräntyötään ja opiskelee samalla yliopistossa insinööriksi. Hän ei ole mikään tavallinen pakolainen.

     *     *      *

Ammar Azizi Serya arvostelee niin Syyrian hallitusta ja Isisiä ja sanoo uskovansa, että kummatkin lakkaavat olemasta. Uskoo? Onko se jokin uskon asiaa.

Mihin kaikkeen muuhun Serya uskoon. Mitä hän oikeastaan tekee Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa. Mitä hän kirjoittaa ja miten pyrkii vaikuttamaan tilanteeseen? Mikä hänen kuvansa tarkalleen ottaen on esimerkiksi Aleppon tilanteesta jne.

Mitään konkreettista ei haastattelusta saa raavittua irti. Lukija jää tyhjän päälle.

Linkit:
'
Irti Isisin kynsistä. By Minna Saari. Hämeen Sanomat 13.11.2015 (Lännen Media)

Syria conflict: Aleppo civilians suffer 'unthinkable atrocities'. BBC News 05.05.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti