sunnuntai 20. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 237 -

CC by  Mimmi L. 
Miltä tuntuisi transportata itsensä Jouluksi vaikka Kanarian saarille? USA:ssa on ihmisiä, jotka uskovat siihen, että 1960- ja 1970-luvuilla mm. 'Pegasus' -projektissa onnistuttiin siirtämään ihmisiä fyysisesti paikasta toiseen ja vielä ajassa.

Tiedän, tiedän. Jesse Venturan ohjelmat ovat mitä ovat, mutta kukaan tuskin voi väittää, etteivät ne olisi omassa genressään kiinnostavia. Ja lisäksi: hän sentään yrittää aina selvittää jotain selvittämätöntä. Niin tälläkin kertaa.

On rohkeaa tarttua kysymyksiin, jotka jo etukäteen tietää vähintäänkin haastavaksi ja suhtautua niihin vakavasti. Kaikilla teorioilla on oma arvonsa teorioina... siinä määrin, kun niiden  tueksi löytyy todisteita.

Ja ihmisten kertomuksiin on vaikea suhtautua hymähtämättä, kun he esittävät totena asioita, joita ei parhaalla tahdollaankaan voi pitää totena.

      *     *     *

Mutta jotain totta ihmisten tarinoissa aina on ja siihen Ventura perustaa ohjelmansa. USA:n hallituksella on varmasti ollut ja on mitä ihmeellisempiä projekteja, joista jotkut saattavat poikia jotain uutta ja yllättävää.

Silti en usko - eikä ohjelman tekijäkään - siihen, että ihmiset ovat 1960- ja 1970-luvuilla todella siirtyneet ajasta ja paikasta toiseen. Jotain heille, lapsille, on varmasti tapahtunut. Luultavasti kyse on ollut keinotekoisten, keksittyjen muistojen istuttamisesta mieleen. Niiden ihmisten kannalta, jotka ovat kokeisiin osallistuneet on tietysti surullista se, että he ovat loppuiäkseen eri tavoin vammautuneet.

Ehkä nämä kokeet auttavat ymmärtämään myös sitä, miten uskonnoilla vaikutetaan ihmisten mieliin. Heidät saadaan pitämään totena ja välttämättömänä mitä tahansa, mitä kulttiin kuuluu.

      *      *     *

Andrew Bariago on ainoa hengissä oleva 'aikamatkustaja', jota ohjelmassa haastateltiin. Hän myös kierrätti Jesse Venturan ryhmää tapahtumapaikoilla. Kovin vakuuttava mies ei ollut.

Bariagon mieleen oli mm.istutettu ajatus siitä, että hänet oli siirretty ajassa vuoteen 1863, ja hän oli vienyt tulevalle presidentille George Washingtonille viestin. Hänet oli myös saatu ehdottoman vakuuttuneeksi, että tuolta ajalta olevassa valokuvassa hän oli yhdessä Washingtonin kanssa.

Linkit:

Aikamatkustus. Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla. Kausi 3. Jakso 5/7. Jim 19.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti