maanantai 21. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 238 -

CC by  Mimmi L. 
Sunnuntai-iltapäivänä ruokaillessani aloin katsoa satunnaista Yle Teemalta tulevaa ohjelmaa, joka oli "Tiernapojat" (2009). Ohjelma kertoi oululaisesta luterilaisesta kansanperinteestä, joka välillä hiipui lähes kokonaan 1980-luvulla, mutta on jälleen ilmeisesti elpynyt.

Eri vuosikymmeninä tiernapoikina joulun alla olleet kertoivat omista kokemuksistaan ja siitä, millä tavoin perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Mietin miksi juuri Oulu on Suomen Tiernakaupunki. Siihen on varmaan monta syytä. Esim. herätysliikkeet, ennen muuta lestadiolaisuus, on ollut vahvana Pohjois-Suomessa. Lisäksi Oulu on perinteinen (terva)porvarien kaupunki.

     *     *     *

(Ylen Elävä arkisto)
Oli kiinnostava nähdä mm. vanhojen kaitafilmien kautta, miten perinne spontaanisti välittyi isältä pojalle. Varsinkin 1950- ja 1960-lukujen poikia ei edes opetettu millään tavoin vaan he itse organisoituivat ja ulkomuistista rakensivat omia esityksiään - ja lähtivät kiertelemään naapuruston kortteleissa.

Keskeisenä kannustimena oli ansainta, raha hieman niin kuin modernissa Halloween -perinteessä, mutta Tiernapoikien tulot olivat aivan toista luokkaa kuin karkit. Saaduilla rahoilla 4-pojan porukat ostivat itselleen jopa mopoja ja kaikkea mahdollista tarvitsemaansa tavaraa.

Eikä ollut ihme, että toisinaan, toisten reviireille osuneet pojat, tappelivat verissäpäin, koska kyse oli suhteellisen suurista summista.

Parhaita paikkoja olivat hotellit ja ravintolat. Sota-aikana saksalainen sotilaskoti oli rahasampo.

     *     *      *

Tarina on sikäli kiinnostava, että siinä ylistetään Suomen suuriruhtinasta Aleksanteria, joka mahdollisti Suomen kehittymisen autonomisena alueena osana Venäjää.

Linkit:

Tiernapojat - kuukausi kuninkaina. Yle Teema 20.12.2015

Tiernapojat. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti