sunnuntai 27. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 246 - moderni joulu syntyi novellista

CC by  Mimmi L. 
Joulu oli ennen 1800-luvun puolta väliä kuin mikä tahansa pyhä- tai juhlapäivä, mutta teollisen yhteiskunnan kehittyessä ja muuttuessa se sai uuden merkityksen osana lisääntyvää vapaa-aikaa.

Vuoden 1843 lopulla ilmestyi Lontoossa halpa, bestseller -kirjanen, joka ruokki maallistunutta, kulutuskeskeistä joulua, jossa keskeistä oli antaa lahjoja toisille. Tämä kirja oli Charles Dickensin "Christmas Carol" (suom. Saiturin joulu, 2012). Lahjojen antamiseen liittyi anteliaisuus ja köyhien auttaminen, joita suurkaupungissa oli paljon.

     *     *     *

Brian Desmond Hurstin britti-elokuva "Scrooge" (1951) on yksi monista ja tunnetuin adaptaatio, joka noudattalee tarkkaan alkuperäistä tarinaa.

Päähenkilö on ikääntyvä, varakas porvari Ebenezer Scrooge, joka ei ole elämänsä aikana ajatellut muuta kuin rahaa.

Sitten tapahtuu jotain, mikä havahduttaa miehen ajattelemaan myös muita kuin itseään. Hän näkee ensin entisen yhtiökumppaninsa Jacob Marleyn haamun ja sitten kolme joulun henkeä, jotka näyttävät hänelle hänen menneisyyttään, nykyisyyttä ja tulevaisuuden, jos hän ei tee mitään.

     *    *    *

Scroobe päätti tehdä (yhteiskunta)sopimuksen itsensä kanssa ja mm. nosti palkoollistensa palkkoja. Hän myös auttoi työntekijänsä sairasta Timiä, eikä tehnyt ensimmäisestä sairaspäivästä palkatonta. Eikä hän tarvinnut tehdä muuta kuin kaivaa kuvettaan ja ottaa lompakon esiin.

Linkit:

How Charles Dickens Secularized Christmas Forever. By Ryan Britt. Electric Lit 22.12.2015

Dickensian review – a labour of love obscured by too much fog and too many hats. By Sam Wollaston. The Guardian 26.12.2015
"This 20-part drama looks beautiful but the idea, of taking Dickens characters out of their novels and finding something new for them to do, is mystifying. Plus, Agatha Christie’s And Then There Were None"

Joulukertomus (Charles Dickens). Wikipedia

Joulun-aatto by Charles Dickens. Project Gutenberg (e-kirja)

Christmas Carol by Charles Dickens. iBiblio (e-book, pdf)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti