sunnuntai 6. joulukuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 223 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään eksyin 6-kanavalle , ja näin peräjälkeen kaksi kiinnostavaa ohjelmaa. Tosin en toista kokonaan.

Jälkimmäinen ohjelma oli kolmas, jonka olin nähnyt "Historian mysteerit" -sarjan 1. tuotantokaudesta.  Nyt näkemäni ohjelma oli 3. osa, joka käsitteli Marilyn Monroen kuolemaa. 

Ohjelmassa käytetyt ja haastatellut eri alojen asiantuntijat vakuuttivat ja mursivat monia myyttejä Marilynin kuolemasta. Hyvä niin.

     *     *     *

Legendaarisen näyttelijän ja laulajan Marilyn Monroen kuolema oli ilmeinen tragedia. Jollei sitten keksitä uusia (salaliitto)teorioita, jotka kumoavat itsemurha-teorian.

Melkein olisi(n) toivonut  mitä tahansa muuta selitystä kuin tämän hänen kuolemalleen.

36-vuotias tähti kuoli hylättynä ja yksinäisenä karussa keskiluokkaiseksi kuvatussa omakotiasunnossaan.

Esim. Los Angeles Timesin -otsikko "Marilyn found dead - Sleeping pill overdose blamed" piti kuin pitikin paikkansa.

     *     *      *

Mm. presidenttiehdokas / oikeusministeri Bobby Kennedyn väitettiin nähdyn edellisenä iltana Marilyn Monroen asunnon lähettyvillä. Oli niin tai näin: sotkemalla rikospaikan, poliisit epäsuorasti edistivät Kennedyjen kannalta haitallisten huhujen - ja salaliittoteorian - leviämistä. Kaiken kaikkiaan yön tapahtumat, jolloin Marilyn kuoli, olivat vähintäinkin epäilyttäviä. Esim. itsemurhaviestiä ei löydetty ja ambulanssi kutsuttiin paikalle vasta pitkien aikojen päästä.

     *     *     *

Ohjelmassa "Historian myytit" suljettiin pois lukuisia vaihtoehtoja ja päädyttiin lopulta itsemurhaan. Vuosikymmeniä jatkuvat spekulaatiot kuoleman yhteydestä Kennedyjen veljeksiin saatettiin haudata. Eikä sillä tietysti tänä päivänä olisi muutenkaan mitään merkitystä. Sekä John että Bobby joka tapauksessa murhattiin.

Suurin epäilyn aihe oli se, miksi Marilynin vatsasta ei löytynyt mitään. Olihan hän sentään vetänyt naamaansa purkillisen Nembutal -kapseleita. Selitys löytyi ohjelmassa tehdyssä kokeessa. Kapselit liukenivat täysin jo muutamassa minuutissa, eikä mahalaukkuun jäänyt mitään jäämiä.

Marilyn oli päivällä ostanut tabletit, jotka olivat vahvempia kuin ne mitä hän tavallisesti käytti. Hän oli yrittänyt tai aikonut itsemurhaa kolme kertaa aiemminkin - ja aina  soittanut itse apua ja pelastunut. Tällä kertaa hän ilmeisesti ei ehtinyt pyytää apua. Hän oli nukahtanut lopullisesti puhelin kädessä...

     *     *      *

Mooses joukkioineen seuraa savua.
Toinen ohjelma josta näin lyhyen pätkän, oli 13-osaisen  "Raamatun salaisuudet" -sarjan aloitusjakso 'Exodus', jossa keskityttiin kahteen mysteeriin. Egyptin vitsauksiin ja Mooseksen ja juutalaisten pakoon Egyptistä.

Ehdin nähdä jaksosta jälkimmäisen  osan. Ohjelmassa näytettiin, miten "Raamatussa" (313) kerrotut tarinat saattoivat hyvin pitää paikkansa. Juutalaisten pakoon orjuudesta ja matkasta kohti Siinai-vuorta on kaksikin ilmiötä, joita selvitettiin.

Toinen oli tietysti veden väistyminen Punaisesta merestä juuri sillä hetkellä, kun karkulaiset tulivat merenrantaan. Ja kun he olivat päässeet toiselle puolelle turvaan, vesi palasi takaisin ja hukutti egyptiläiset.

Tämän jälkeen alkoi vaellus kohti Luvattua maata tms. Oppaina heillä oli yöllä valo ja päivällä savu, jonka avulla he suunnistivat. Tähänkin löytyy luonnollinen selitys. Eli kyse oli alueella sijaitsevasta toimivasta tulivuoresta, jonka avulla oli helppo liikkua.

     *    *     *

Arkeologit ym. ovat pystyneet jäljittämään paikat ja reitit, missä historialliset tapahtumat ovat mahdollisesti tapahtuneet. Toisaalta kyse on tietysti myös uskonnollisista legendoista, joihin on pantu puolet petäjäistä mukaan. Akaban lahdella on harjuselänne, jossa vesi on tietynlaisella kovalla tuulella voinut väistyä "Raamatun" kuvaamalla tavalla. Siinan vuori on puolestaan Mount Badr -niminen tulivuori, ei nykyisin Siinain vuorena tunnettu paikka, jossa Mooses sai väitetyt käskynsä jumalaltaan.

Linkit:

Unsolved History  (Historian mysteerit, 2002– ). IMDb

Marilyn Monroe. Sarjassa: Historian mysteerit. Kausi 1, osa 3.

The Death of Marilyn Monroe: Suicide, Accident, or the Kennedy’s? Propaganda -blogi 13.11.2014

Biblical Mysteries Explained (Raamatun salaisuudet, 2008– ). IMDb

Exodus. Sarjassa: Raamatun salaisuudet. Kausi 1, osa 1

Crossing the Red Sea. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti