torstai 10. joulukuuta 2015

Fiennes: "Zizek ja elokuvan kätketty ideologia" (2012)


Filosofi Slavoj Zizek tutkii arkitietoisuudelta piilossa olevia teemoja ja eksistentiaalisia kysymyksiä kuuluisien elokuvien kautta. (IMDb)

"Zizek ja elokuvan kätketty ideologia" (The Pervert's Guide to Ideology, 2012) on brittiläinen Sophie Fiennesin dokumenttielokuva. Fiennes esittelee dokumentissa slovenialaisen filosofin ja psykoanalyytikon Slavoj Žižekin

Tässä elokuvassa keskiössä on ideologia. Psykoanalyysin kautta Žižek tutkii  "mekanismia, joka muokkaa uskomuksiamme ja käytöstämme". Mukana on sellaisia elokuvia kuin "Full Metal Jacket" ja "Taksikuski". (Wikipedia)

    *    *    *

EILEN YLE TEEMA KLO 22:00

   *     *    *

Elokuva on taidettu esittää Teemalla ja ainakin pari kertaa aiemmin, ja olen silmäillyt sitä sieltä täältä. Kaikkea on mahdotonta kerralla sulattaa. Ainakaan jos katselee dokumenttielokuvaa niin kuin elokuvia katsellaan.

Slavoj Žižekillä on viihdyttävä tapa kertoa ja esittää asioita, joten häntä voi seurata sen kummemmin pohtimatta asioita kovin syvällisesti. Silti monen asiat jäävät mm. hänen kertomien vitsien kautta mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti