lauantai 26. joulukuuta 2015

Itäranta: "Teemestarin kirja" (2012)


Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin – ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun – läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista.

Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon... (Takakansi)

      *     *     *

Lahjakkaan kirjoittajan esikoiskirja on kiinnostavaa luettavaa siltä osin, kun hän kuvaa teemestarin työtä. Dystopian fantasioiminen on puolestaan tusinatavaraa ja ihmiset ovat kliseisiä niin kuin missä tahansa viihderomaanissa.

Idän ja lännen välinen ikiaikainen kamppailu on päätynyt idän voittoon. Ilmastonmuutos on pyyhkäissyt suuren osan Eurooppaa pois kartalta ja Suomesta on ilmeisesti jäljellä lähinnä Lappi, johon kirja sijoittuu.

Viimeiset ihmiset elävät elämäänsä jonkin sortin sotilasdiktatuurissa, jonka sotilaat tuovat miekkoineen mieleen samurai-sotilaat. Makea vesi on vähissä, ja viimeisistä vapaista vesistä vain teemestarit ovat olleet tietoisia, mutta heidän sanoisinko salaliittonsa on paljastunut vallanpitäjille.

Päähenkilö Noriakin joutuu vaikeuksiin, kun paljastuu, että hän on käyttänyt salaa tarkoin säännösteltyä vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti