sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Keskisarja: "Raaka tie Raatteeseen" (2012)


Maailman sotahistoria pursuilee kuumia kenttiä, liejuisia peltoja, rauniokaupunkeja ja viidakoita. Mutta vain yksi ainutlaatuinen suurtaistelu on riehunut hyistä korpea ja surkeita soita halkovalla pikkutiellä, vyötärönvahvuisessa hangessa, pitkässä ja pimeässä pakkasyössä, jäälakeuden yllä kumottavan kuutamon valossa.

Mitä tapahtui Suomussalmen palavien kylien loimussa, "ei kenenkään erämaassa" ja Raatteen tiellä, miten ja miksi? Kuinka hiihtojoukot ja konearmeijan divisioonat iskivät yhteen ja miltä sota tuntui suomalaisista ja neuvostoliittolaisista rivimiehistä?Näihin kysymyksiin vastaa palkittu historioitsija Teemu Keskisarja. Armottomien alkuperäislähteiden pohjalta "Raaka tie Raatteeseen" (2012) kertoo Suomen kohtalonhetkistä ja suurtaistelun pienistä ihmisistä. (Takakansi)

     *     *     *

Lukiessani Teemu Keskisarjan "Raaka tie Raatteeseen" (2012) -kirjaa mieleeni nousi pienoinen pettymys. Olisin toivonut, että kirja olisi ollut enemmän mikrohistoriaa ja keskittynyt kiinnostaviin henkilöihin, joita tosin mainittiin ohimennen melkoinen joukko.

Keskisarja myös sortuu turhan usein tappamiseen puolusteluun, silloinkin kun siihen ei ole tarvetta. Hän ei halua olla moralisti, mutta luopuessaan 'moralismista', hän tulee hyväksyneeksi perusteettoman tappamisen ja sodankäynnin.

Niin Raatteentien taistelut kuin koko Talvisota on esimerkki siitä, miten käy, kun kansallisvaltiot varustautuvat 10-20 vuotta. Seurauksena on vääjäämättömästi konflikti jossain vaiheessa. Modernina aikana 1900 -luvulla (sota)teknologiasta on kuitenkin tullut aina vain vaarallisempaa ja hallitsemattomampaa. Siksi tämänkin sodan olisivat niin suomalaiset kuin venäläiset voineet jättää väliin, mikä olisi ollut hyvin mahdollista.

2000 -luvun erityispiirteenä on ollut, että aseita ja sotilaallista osaamista on alettu käyttää yhä enemmän myös oman lähialueen ulkopuolella olevissa konflikteissa, mikä on tehnyt maailmasta astetta vaarallisemman paikan kansalaisille.

      *      *     *

Raatteentien taistelu päättyi 'jänisjahtiin', jossa motista paenneita lähinnä ukrainalaisia ammuttiin syyttä suotta kuin pieniä eläimiä kasapäin. Mieleen tulee vääjäämättä se, mitä tänä päivänä tapahtuu mm. Pohjois-Irakissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti